logo

امواج الیوت چیست و انواع آن کدام است؟

خانهآموزش بورسبورسامواج الویت (Elliott Wave) چیست؟ نحوه تشخیص شروع آن

نظریه موج الیوت Elliott Wave Theory به منظور بررسی پیشرفته روند حرکتی قیمت‌ها در بازار مالی و مشاهده الگوهای موجی تکرار شونده توسط شخصی به ‌نام رالف نلسون الیوت در سال 1938 ابداع شد.

امواج الیوت به عقیده رالف نلسون روند قیمتی و حرکت سهام را بر اساس رفتار معامله‌گران تعریف می‌کنند؛ به زبان ساده، تمام قیمت‌ها با گذشت مدتی دوباره به روند اولیه خود باز می‌گردند. از این رو، معامله‌گران حرفه‌ای بر اساس تحلیل الیوت از این ویژگی بازار استفاده کرده و با موج رفتارهای معامله‌گران حرکت می‌کنند. اصطلاحا، به این افراد «سوار بر موج‌ها» گفته می‌شود.

الیوت بر این باور بود که ریشه تمام اتفاقاتی که در بازار رخ می‌دهد مربوط به گذشته بوده و رفتارهای گذشته معامله‌گران تعیین‌کننده اصلی قیمت‌های کنونی است.

وی معتقد بود که رفتار تمام معامله‌گران در الگوهای روندها و قیمت‌های برگشت‌پذیر قابل شناسایی و تحلیل است. از این رو، نام «قانون موج» را برای این قابلیت شناخت‌پذیری انتخاب کرد؛ چرا که تمام رفتارها و الگوهای بازار مانند موج به یکدیگر متصل بوده و همگی رابطه مستقیمی با هم دارند.

با توجه به اهمیت امواج الیوت در تحلیل تکنیکال، در این مقاله به آموزش امواج الیوت پیشرفته می‌پردازیم. با ما همراه باشید.

امواج الیوت چیست؟

قوانین امواج الیوت بر اساس پنج موج محرک که با اعداد و سه موج اصلاحی که با حروف مشخص می‌شوند، پایه‌گذاری کرد. الیوت به کمک این موج‌ها قادر به تجزیه و تحلیل بازار در عمق بیشتر، شناسایی ویژگی‌های خاص الگوهای موجی و همچنین پیش‌بینی دقیق‌ بازار براساس الگوهای شکل گرفته شد. وی بخشی از کار خود را بر اساس تئوری مقدماتی داو که حرکت قیمت را برحسب امواج تعریف می‌کند، استوار کرد؛ اما، الیوت علاوه‌بر این تعریف توانست ماهیت عملکرد مقطعی بازار را کشف کند.

الیوت صفر تا صد تئوری خود را درباره الگوهای بازار در کتابی تحت عنوان اصل موج در سال 1938 منتشر کرد. در این کتاب، حرکت در جهت روند در 5 موج (موسوم به موج انگیزه) توضیح داده به گونه‌ای که این حرکت در جهت روند با اعداد 1، 2، 3، 4 و 5 علامت‌گذاری شده‌است. سه موج اصلاحی نیز به شکل a،b و c بولد شده‌اند. این الگوها می‌توانند در بلندمدت و همچنین سیکل‌های کوتاه‌مدت دیده شوند. در ادامه به نحوه تشخیص شروع امواج الیوت اشاره خواهیم داشت.

ax803.jpg

انواع امواج الیوت

در مدل امواج الیوت دو نوع موج به نام‌های ایمپالسی و اصلاحی وجود دارند که در ادامه آن‌ها را معرفی می‌کنیم.

امواج ایمپالسی

موج‌های ایمپالسی دارای 5 زیر موج بوده و به دنبال بزرگترین مسیر روند در حرکت هستند. این موج معروف‌ترین موج در بازار بوده و به راحتی قابل تشخیص است. موج ایمپالسی نیز به مانند تمام موج‌های محرک، دارای 5 زیرموج بوده و بین هر کدام دو موج نزولی و 3 موج محرک وجود دارد.

الیوت این ساختار را 5-3-5-3-5 نام گذاری کرده است. این ساختار دارای قوانین غیرقابل نقض بوده و در صورت رعایت نکردن آن هرگز نمی‌توان نام این ساختار را ایمپالسی دانست؛ به گونه‌ای که باید مجددا نام‌گذاری شود.

امواج اصلاحی

دومین نوع موج از امواج الیوت، موج اصلاحی نام دارد. امواج اصلاحی که با نام امواج مورب diagonal waves نیز شناخته می‌شوند، دارای سه موج هستند که مسیر عکس بزرگترین روند را برای حرکت انتخاب کرده‌اند. الگوی امواج اصلاحی به دو دسته کلی تقسیم می شود که این دو دسته شامل اصلاح ساده و اصلاح ترکیبی (پیچیده) می باشد.

کاربرد امواج الیوت

همانطور که گفتیم این امواج با چندین زیرموج در حال حرکت به سمت روند‌های بازار و قیمت‌ها هستند. موج‌های الیوت به دلیل ساختاری که دارند، قادرند با تمام بازارهای مالی هماهنگ شوند. فرقی نمی‌کند که بازار مربوط به فارکس باشد یا بورس ایران، مهم این است که در تمامی این بازارها یک سری روند وجود دارد که موج‌های الیوت به خوبی آن‌ها را بر اساس رفتار معامله‌گران و گذشته بازار تحلیل می‌کنند.

الیوت در سال 1938 با مشاهده و بررسی بازار سهام مربوط به 70 سال قبل به داده‌هایی دست یافت که امروزه از آن برای تحلیل قیمت‌ها استفاده می‌شود. بسیاری از معامله‌گران معتقدند که هنگام افزایش ناگهانی قیمت‌ها باید منتظر سقوط ناگهانی آن و برعکس باشیم. موج‌های الیوت با سوار شدن بر روی هر یک از روندها، با توجه به سابقه بازار، اطلاعاتی به معامله‌گران در خصوص برگشت یا حرکت قیمت‌ها می‌دهند.

ax804.jpg

درجه موج به چه معناست؟

درجه موج الیوت برای شناسایی چرخه بازار است تا تحلیلگر بتواند موقعیت موج در پیشرفت کلی بازار را شناسایی کنند. الیوت 9 درجه از امواج الیوت را از موج های بزرگ‌تر تا کوچکتر شناسایی کرد که معمولا در قاب زمانی هفتگی و ماهانه تا درجه Subminuette یافت می‌شود. این درجه موج‌ها همچنین در بازه زمانی ساعتی و لحظه‌ای نیز وجود دارد. درجه موج‌هایی که الیوت برای تحلیل بازار معرفی کرده به شرح زیر می‌باشد:

  • چرخه فوق‌بزرگ (Grand Supercycle)
  • چرخه بزرگ (Supercycle)
  • چرخه (Cycle)
  • زیرگروه بسیار جزئی (Sub-Minuette)
  • اولیه (Primary)
  • جزئی (Minute)
  • حد وسط (Intermediate)
  • کوچک (Minor)
  • بسیار جزئی (Minuette)

به دلیل آن‌که موج‌های الیوت به صورت فراکتال هستند، درجات موج الیوت تنها به این 9 درجه محدود نخواهند شد و در آینده بزرگ و بزرگ‌تر می‌شوند؛ به گونه‌ای که هر کدام از جزئیاتی ریز و دقیق‌تر برخوردار خواهند شد. معمامله‌گران حرفه‌ای و آماتور می‌توانند از طریق آموزش امواج الیوت خود را برای تحلیل بازار آماده کنند.

ax805.jpg

آیا اصل موج الیوت هنوز کاربردی است؟

پیشرفت علم کامپیوتر و اینترنت شاید مهم‌ترین پیشرفت در قرن 21 باشد. گسترش تجارت الگوریتمی مبتنی بر کامپیوتر یک روش جدیدی است که تاجران زیادی را پرورش داده است؛ به گونه‌ای که تاجران جدید صرفا براساس تحلیل‌های تکنیکال، احتمالات و آمار بدون جنبه عاطفی و هیجانات موجود در بازار در حال تجارت هستند. به علاوه، این الگوریتم‌ها از طریق کامپیوتر به سرعت در عرض چند ثانیه یا حتی یک صدم ‌ثانیه سیگنال‌هایی به معامله‌گران جهت خرید و فروش ارسال می‌کنند.

بدون شک محیط تجاری و الگوهایی که امروز با آن مواجه هستیم کاملا با اولین الگوهایی که رالف نلسون با ابداع امواج الیوت خود معرفی کرد، متفاوت است. سوالاتی مطرح می‌شود که آیا اصل موج الیوت را می توان در محیط تجاری جدید امروز اعمال کرد؟ در پاسخ به این سوال می‌توان این گونه بیان کرد که الگوی الیوت بسیار قدرتمند و کاربردی بوده که تاکنون هیچ الگویی نتوانسته جایگزین مناسبی برای آن باشد.

امواج اصلاحی الیوت

امواج الیوت دارای 3 موج اصلاحی اصلی می‌باشد که در آن قیمت‌ها مدام در حال تغییرند و زمان زیادی طول می‌کشد تا ثابت باقی بمانند. ردیابی امواج اصلاحی کمی دشوار است، اما آن‌ها از قوانینی پیروی می‌کنند که تا حدودی کار را برای تحلیلگران ساده کرده است. اولین نوع از مجموعه الگوهای اصلاحی الیوت، اصلاح زیگ‌زاگ نام دارد.

اصلاح زیگ‌زاگ ساده

الگوی اصلاح زیگ‌زاگ ساده شامل سه موج ساده A - B - C می باشد. امواج اصلاحی ABC ساده‌ترین شکل در بین همه الگوهای اصلاحی الیوت است. در قسمت زیر قوانین اصلی اصلاح زیگزاگ ساده را مشاهده می‌کنید:

  • الگوی اصلاحی ABC تبدیل به الگوی موج داخلی 5-3-5 می‌شود.
  • موج B از موج A کوچکتر است.
  • موج C از موج B بزرگتر است.
  • موج A و موج C موجهای انگیزشی و موج B موج اصلاحی می باشد
  • امواج A و C تمایل به برابری دارند.
  • موج الیوت ABC معمولا در موقعیت موج 2 ظاهر می‌شود.
  • موج اصلاحی ABC معمولا 61 درصد از روند اصلاح‌شده حرکت را هدف قرار می‌دهد.
  • وقتی ساختار کامل شود و موج C اصلاحی به پایان برسد، یک معامله گر می‌تواند منتظر بازگشت قیمت و روند بماند.

اصلاح زیگ‌زاگ دوگانه

این اصلاح نسخه پیچیده‌تر زیگ‌زاگ ساده است که دو خط مارپیچ مجزا از دو طرف به سمت هم حرکت کرده تا ساختار بزرگ‌تری را تشکیل دهند. برای شمارش امواج در الگوی زیگزاگ دوگانه معمولا از w،x و y استفاده می‌شود. موج‌های اول و سوم هر کدام به تنهایی یک الگوی زیگزاگ هستند. قوانین موج اصلاح زیگزاگ دوگانه به شرح زیر است:

  • موج اول یک الگوی زیگزاگ و دارای سه موج است.
  • موج سوم نیز یک الگوی زیگزاگ سه موجی می باشد.
  • موج وسط (دوم) که بین دو الگوی زیگزاگ قرار دارد می تواند هریک از سه الگوی زیگزاگ، فلت و یا مثلث باشد.

برای استفاده از این الگوی اصلاحی امواج الیوت ، یک معامله گر با بررسی قیمت سهم در انتهای موج Y از همان رویکرد زیگ‌زاگ ساده استفاده می‌کند؛ به گونه‌ای که هرگاه مشخصه های تغییر روند در سهم نمایان شود، اقدام به سفارش گذاری می‌نماید. علاوه بر این اندیکاتوری به نام زیگزاگ نیز داریم که یکی از آسان‌ترین استراتژی‌ها برای معامله سود‌ده در بازار‌های مالی است. اندیکاتور زیگزاگ، روندهای قیمتی را به صورت خطوط زیگزاگی نشان می‌دهد.

ax806.jpg

اصلاح فلت (تخت)

این الگوی اصلاحی با نمونه‌ی زیگ‌زاگی تفاوت داشته و به صورت یکنواخت حرکت می‌کند و شکل 5-3-3 را نشان می‌دهد. این موج از سه ریز موج کوچکتر ساخته شده است یعنی امواج Aو Bو C . موج اول شامل 3موج، موج دوم شامل 3 موج و موج سوم دارای 5 موج می باشد. قوانین موج اصلاحی تخت به شرح زیر است:

  • الگوی اصلاحی تخت، الگوی موج داخلی 5-3-3 را نشان می‌دهد.
  • موج A متشکل از سه ریزموج است.
  • موج B باید بیشتر از 90 درصد از موج A را اصلاح کند.
  • موج C باید از نوع پیشرو باشد.
  • موج اصلاحی تخت معمولا 50 درصد از روند حرکت قبلی قیمت را هدف قرار می‌دهد.

ax807.jpg

امواج الیوت و نسبت‌ های فیبوناچی

نسبت‌های فیبوناچی نسبت‌های ریاضی بوده که از طریق دنباله‌های فیبوناچی به‌ دست می‌آیند. این دنباله‌ها در سال 1180 میلادی توسط لئوناردو فیبوناچی ابداع شد.

این دنباله‌ها کاربردهای زیادی دارند که بسیاری از علوم مهندسی و تجاری به‌ویژه بورس از آن استفاده می‌کنند. استفاده از این نسبت‌ها کمک زیادی به معامله‌گران می‌کند تا روند بازار و برگشت‌های قیمت را تحلیل کنند. اما نباید از موج‌های الیوت و نسبت‌های فیبوناچی انتظار معجزه داشت. بلکه، کلید موفقیت در این است که چطور از امواج الیوت در بورس به عنوان یک ابزار در کنار سایر پارامترهای تحلیلی برای شناسایی بهترین نقاط ورود و خروج سهم استفاده کنیم .

کتاب موج‌های الیوت رابرت پریچر کمک زیادی به معماله‌گران می‌کند تا درکی مقدماتی از بازار سرمایه و روند موج گونه قیمت‌ها به دست آورند.

با خواندن این کتاب متوجه می‌شویم که نظریه موج الیوت کاملا با واقعیت‌های زندگی مطابقت داشته و روند بازار را ریشه در احساسات معامله‌گران می‌داند. متاسفانه، امکان دانلود رایگان این کتاب امکان‌پذیر نبوده و شما باید ترجمه‌ شده آن را از فروشگاه‌های آنلاین خریداری کنید. اساتید زیادی نظیر گلن نیلی به تحلیل این کتاب و نظریه الیوت پرداخته‌اند که خواندن مقالات آ‌نها نیز توصیه می‌شود.

جمع‌بندی

در این مطلب به این سوال پرداختیم که امواج الیوت چیست و چه کاربردی در تحلیل بازار دارد. بسیاری از معامله‌گران برای تحلیل درست بازار نیاز به ابزارهای کاربردی دارند که نظریه الیوت با پنج موج اصلی خود توانسته کمک زیادی به معامله گران در شناخت بازار کند.

این نظریه به قدری قوی و کاربردی بوده است که حتی بعد از گذشت یک قرن هنوز اصول پایه و اولیه آن در بسیاری از موج‌های قیمتی سهم وجود دارد. در بازار سرمایه مهمترین بخش در تحلیل بازار شناخت رفتار بازیگران آن است که امواج الیوت این‌کار را به‌خوبی انجام می‌دهند.

بنردسته بندی:بورس

نظر خود را با دیگران به اشتراک بگذارید

نظرات کاربران

نظر