logo

نوسان‌گیری در بورس + ترفند های نوسان گیری بورس ایران

خانهآموزش بورستحلیل تکنیکالنوسان‌گیری در بورس+ ترفندهای نوسان گیری بورس ایران

نوسان‌ گیری در بورس یکی از جذاب‌ترین فرآیندها برای کسب سود در کوتاه‌ترین زمان است. با استفاده از نوسان‌ گیری، معامله‌گران از نوسانات روزانه به نفع خود بهره می‌برند. در این حالت، معمولاً در قیمت‌های پایین و منفی، سهام مورد نظر را خریداری می‌کنند و احتمال می‌دهند تا آخر وقت، قیمت سهام افزایش پیدا کند و در قیمت بالاتر، سهم را به فروش می‌رسانند.

بیشتر معامله‌گران ترجیح می‌دهند تا به جای سرمایه‌گذاری از نوسان گیری بورس سود کسب کنند. با توجه به استقبال معامله‌گران از نوسانگیری، در این مقاله سعی داریم در قالب آموزش نوسان‌ گیری ترفندهای آن را بیان کنیم. با ما همراه باشید.

آموزش نوسان گیری در بورس

در بازار بورس عوامل متعددی دست به دست هم می‌دهد تا معامله‌گرانی بتوانند نسبت به آنها از سهام مختلف نوسان گیری کنند. در ادامه می‌خواهیم جهت نحوه شناسایی سهم برای نوسان گیری به چند ترفند اشاره کنیم که عبارتند از:

1) استفاده از نقاط تکنیکالی

بسیاری از تحلیلگران بازار، اشراف خوبی به تحلیل تکنیکال سهام دارند و می‌توانند با بررسی نمودار هر سهم نقاط مهم تکنیکالی مثل خط حمایت و خط مقاومت سهم را شناسایی کنند.

برای نوسان‌ گیری بهتر است در نقطه حمایت سهم، وقتی حجم معاملات بالا می‌رود خرید کرد و با رشد قیمت سهم در درصدهای بالاتر سهم را به فروش رساند. در تصویر پایین یک نمونه از سهام که در نزدیکی نقطه حمایت قرار دارد را مشاهده کنید.

swing-trick-2.jpg


2) استفاده از کانال نمودار

وقتی سهمی در داخل کانال نمودار قرار دارد، معمولاً در بین خطوط کانال، نوسان قیمتی می‌کند. یکی از ترفندهای پر کاربرد در این مورد، خرید در کف کانال و فروش در سقف کانال است تا در کمترین زمان، سود مناسبی نصیب معامله‌گر شود. در تصویر پایین یک نمونه از کانال را مشاهده کنید.

swing-trick-1.jpg


3) بررسی رفتار سهام

بسیاری از سهام بازار بعد از جمع‌آوری صف فروش در طی روز، شروع به رنج مثبت به درصدهای بالاتر می‌کنند. بررسی و شناسایی رفتار این گونه از سهام، می‌تواند برای نوسانگیری مناسب باشد. به این شکل که در صف فروش، خریدار باشیم و پس از جمع شدن صف و رشد قیمت، در درصد بالاتر فروشنده باشیم.


4) بررسی حجم خرید و فروش حقوقی و حقیقی

تابلوخوانی در بازار بورس می‌تواند به روند نوسان‌ گیری کمک بسزایی کند. در سهامی که حجم خرید به یکباره افزایش پیدا می‌کند و معمولاً حجم مشکوکی از خود ثبت می‌نمایند، نوسان قیمتی افزایش می‌یابد و نوسان‌گیران از این افزایش حجم توسط افراد حقیقی یا حقوقی در روز استفاده می‌کنند تا در یک روز معاملاتی بتوانند از نوسان قیمت، سود کسب کنند.

معمولاً زمانی که روی حمایت سهم، حقوقی، خرید سنگینی انجام می‌دهد نقطه امنی برای خرید تلقی می‌شود.

swing-trick-3.jpg


5) بررسی جو حاکم در بازار

گاهی اوقات دیده می‌شود که جو کلی بازار بنا به دلایلی نوسانی است به این شکل که امکان دارد در طول روز بارها منفی یا مثبت شود. در جو بازار این‌چنینی که معمولاً گاهی منفی یا مثبت می‌شود، یکی از راهکارها برای نوسانگیری از این جو می‌باشد.

6) اندیکاتور نوسان‌ گیری

با استفاده از ابزار اندیکاتورها در تحلیل تکنیکال می‌توان نقاطی را برای نوسان‌ گیری پیدا کرد. اندیکاتورها همچنین توانایی صادر کردن سیگنال خرید و فروش را دارند و برای نوسانگیری در این محدوده‌ها مناسب به نظر می‌رسند. به همین خاطر بهترین اندیکاتور برای نوسان‌ گیری بسیار حائز اهمیت خواهد بود.

اندیکاتور RSI، می‌تواند نقاط اشباع فروش و اشباع خرید را به سادگی نشان دهد. وقتی عدد این اندیکاتور برای نمودار سهم به زیر 30 برسد، به این معنی است که سهم در محدوده اشباع فروش قرار می‌گیرد. در این محدوده به دلیل اینکه فروش سهم به میزان قابل توجهی صورت گرفته، احتمال بازگشت سهم از این نقطه وجود دارد و می‌تواند گزینه مناسبی برای نوسان گیری باشد.

از طرفی دیگر وقتی سهم از این نقطه برگشت، در صورت رسیدن به سطوح بالاتر، مثل اعداد 60 و 70 در اندیکاتور، می‌توان به فکر فروش سهم خود باشیم تا در وقت مناسب، به سود برسیم. در مقاله «آموزش اندیکاتور RSI در تحلیل تکنیکال» در خصوص این اندیکاتور به طور کامل توضیح داده‌ایم.

اندیکاتور دیگر، اندیکاتور MACD می‌باشد که به میانگین متحرک معروف است. میانگین متحرک، در اصل خطی است که مقدار متوسط داده‌های قبلی را در یک دوره از پیش تعریف شده نشان می‌دهد. خط سیگنال در MACD می‌تواند گزینه مناسبی برای خرید در نقطه مناسب برای نوسان‌ گیری باشد. برای آشنایی بیشتر با این اندیکاتور مقاله «اندیکاتور مکدی (MACD) و معامله با آن» را مشاهده کنید.

اندیکاتوری مثل باند بولینگر که می‌تواند نوسانات بالا و پایین بازار را بسنجند، در پیدا کردن نقطه مناسب نوسان گیری کاربرد مؤثری دارد و با استفاده از آن در روزهایی که نوسانات بازار تشدید پیدا می‌کند، نوسان گیری کرد.

همچنین اندیکاتورهایی مثل MACD و OBV که می‌توانند تشخیص روند در نمودار بدهند، از عامل مهم برای نوسان‌ گیری به شمار می‌روند. به این صورت که با شناسایی و شروع روند صعودی بعد از الگوهای تکنیکالی، اقدام به خرید سهم و با رسیدن به نقطه مناسب در هدف قیمتی سهم، اقدام به فروش سهم نمود. پیش از این در مقاله «نوسان گیری در بورس به کمک اندیکاتورهای نوسانی» اندیکاتورهایی را برای نوسان گیری ساعتی در بورس و و سیگنال نوسان گیری روزانه معرفی کرده‌ایم.

7) فیلتر نوسان‌گیری

فیلترنویسی یکی از ابزارهای دیگر برای تشخیص نوسان در سهام مختلف می‌باشد. به این صورت که با نوشتن کد مربوطه در قسمت فیلتر در سایت سازمان بورس می‌توان سهم‌هایی که اخیراً نوسانات قیمتی زیادی را داشته‌اند شناسایی کرد.

فیلتر نوسان‌گیری سهم‌هایی را نشان می‌دهد که بعد از رشد قیمتی و یا افزایش حجم، احتمال افت قیمت و برگشت دوباره قیمت وجود خواهد داشت. به صورتی که اگر در قیمت‌های پایین خریداری شوند، در روز بین 3-4 درصد نوسان کنند.

((pc)-(pl))/(pc) > .03 && (pcp)>3 && (tno)>10 && (pl)!=(tmin)

((qd1)+(qd2)+(qd3))>(4 * ((qo1)+(qo2)+(qo3))) && (pl)<(pc)

همچنین شناسایی سهم‌هایی که در آنها ورود نقدینگی بالا اتفاق افتاده، برای نوسان گیری، مناسب به نظر می‌رسند که به شکل فیلتر زیر می‌توان نوشت:


(([ih][0].QTotTran5J + [ih][1].QTotTran5J + [ih][2].QTotTran5J + [ih][3].QTotTran5J + [ih][4].QTotTran5J + [ih][5].QTotTran5J)/6)*4 < (tvol) 

سیگنال نوسان‌گیری

با بررسی هر یک از عوامل ذکر شده، می‌توان بهترین روش نوسانگیری در بورس را یافت. در برخی موارد ابزار تکنیکال می‌توانند سیگنال خرید صادر کنند که معمولا حوالی خطوط حمایتی سهم یا مواقعی است که سهم مقاومت نمودار را رد کرده و پولبک زده است. در شرایطی که هم ابزار تکنیکال و هم جو حاکم بر بازار بر وفق نوسان گیری باشد معمولا همه چیز برای نوسان‌گیری مهیا است.

در برخی موارد هم کانال‌ها و ارتباطات مختلف با افراد با تجربه و متخصص در این زمینه می‌تواند گزینه‌ای برای دریافت سیگنال نوسان گیری باشد که به معامله گران پیشنهاداتی در رابطه با سهم‌هایی که مستعد نوسان گیری هستند، می‌دهند.

سهام مناسب نوسان گیری

برخی از سهم‌ها هستند که به طور معمول پر نوسان معامله می‌شوند. یکی از راهکارهای نوسان گیری، شناسایی این نوع از سهم‌ها است. این موضوع عموماً با آزمون ‌و خطا یا تجربه به دست می‌آید. گاهی اوقات ممکن است که شما زمان زیادی یک سهم را زیر نظر گرفته‌اید و ناخودآگاه متوجه نوسانات زیاد قیمتی طی یک روز یا یک هفته در آن سهم شوید. وقتی این نوسانات به طور مکرر اتفاق افتاد، احتمالاً این سهم را به‌عنوان یک گزینه ایده‌آل برای نوسان گیری انتخاب کنید.

همین‌طور اگر بخواهید کمی حرفه‌ای‌تر عمل کنید، سراغ سهم‌هایی خواهید رفت که اصطلاحاً به نقطه اشباع فروش رسیده‌اند. این سهم‌ها هم از آنجایی‌که فروشنده دیگری در خود نمی‌بیند، می‌تواند برای معامله‌گر گزینه دیگری برای نوسان گیری باشد.

به همین نحو، سهم‌هایی که به‌صورت شارپ و با شیب تند، افت کرده باشند، معمولاً بعد از مدتی حالت نوسانی به خود می‌گیرند و می‌توان در کوتاه‌مدت از آنها نوسان گرفت.

بهترین سهم برای نوسان گیری روزانه

نوسان گیری در بورس همان طور که از نام آن پیداست، به میزان درصدی اشاره دارد که شما از نوسان قیمتی سهم نصیب خود می‌کنید. اگر شما به‌عنوان معامله‌گر، در یک روز سهمی را در منفی خریده باشید و در همان روز با چند درصد بالاتر در مثبت بفروشید، اصطلاحاً نوسان گیری روزانه انجام داده‌اید.

به‌عنوان‌مثال سهم پالایشگاه نفت بندرعباس را در قیمت منفی پنج امروز خریداری کردید و سهم با شتاب قیمتی رو به ‌بالا حرکت می‌کند و شما سهم را در مثبت دو به فروش می‌رسانید. در این روز شما هفت درصد نوسان گیری کرده‌اید.

بهترین صندوق برای نوسان گیری

به طور کلی صندوق ها به دلیل داشتن تحلیل گران و معامله گران حرفه‌ای دچار نوسانات قیمتی زیادی نمی‌شوند اما اگر اوراق صندوق های اهرمی خریداری نمایید می‌توانید از نوسانات قیمتی سود بیشتری کسب کنید.

داده‌های موثر برای نوسان گیری

همان طور که تا حدودی در مطالب فوق اشاره کردیم، در نوسان گیری، داده‌ها و اطلاعات مختلفی می‌توانند راه درستی را به ما نشان دهند. به‌کارگیری از نمودارهای سهام و تعیین نقاط مهم مثل سطح حمایتی سهم، اشباع خرید و فروش سهم، میزان ورود و خروج پول هوشمند در سهم، از داده‌های مهم و تأثیرگذاری است که هر نوسان گیر به آنها نیاز دارد.

به غیر از نمودارهای تکنیکالی، مهارت در تابلوخوانی و نحوه معاملات سهام، در نوسان گیری، تأثیرگذار می‌باشد.

همین‌طور شناسایی حجم معامله و نیز افت شارپ و یا صعود شارپ سهام از دیگر داده‌هایی است که می‌توان طبق آنها نوسان گیری کرد.

کنش و واکنشی که در بعضی اوقات سهم‌ها از خود نشان می‌دهند مثل حجم بالای خرید بعد از رفتن سهم به صف فروش، می‌تواند یک داده مناسب برای استفاده از نوسان گیری باشد. 

عملکرد اندیکاتورها برای نوسان گیری

اندیکاتورها از ابزار مهم و کاربردی در تحلیل تکنیکال به شمار می‌روند. داده‌ها و اطلاعاتی که اندیکاتورها به تحلیل‌گر می‌دهند، در نوسان گیری از سهم، کاربرد موثری دارند.

یکی از اندیکاتورهای نوسان گیری پرکاربرد برای تحلیلگران بازار، اندیکاتور RSI می‌باشد. این اندیکاتور می‌تواند به‌راحتی سرعت و شتاب حرکت قیمتی سهم را مورد بررسی قرار بدهد.

همان طور که گفته شد، نقاط اشباع فروش، فاکتور مهمی برای نوسان گیری در بورس می‌باشد. اندیکاتور RSI، ابزار قدرتمندی است که می‌تواند این نقاط تکنیکالی را در نمودار نوسان گیری در برنامه‌هایی مثل متاتریدر نشان دهد.

هرچقدر خرید شما نزدیک نقطه اشباع فروش باشد، احتمال زیاد بتوانید در کوتاه‌مدت نوسان گیری موفقی داشته باشید. به این ترتیب عدد شاخص 30 و 70 در این اندیکاتور بسیار حائز اهمیت است. وقتی شاخص از 30 به سمت بالا حرکت کند معمولا سیگنال خرید و هر زمانی که شاخص از عدد 70 به پایین حرکت کند، معمولا سیگنال فروش صادر می شود.

به همین ترتیب شاخص اندیکاتورها، نقش تأثیرگذاری در تصمیم‌گیری برای نوسان گیری دارد. اندیکاتورها، شاخص عددی خود را در قالب درصد به دست می‌آورند که این شاخص در تعیین نقاط مهم تکنیکالی بسیار کارآمد است. همچنین با استفاده از اندیکاتورها می‌توان سطح حمایتی سهم را در نمودار تشخیص داد. به ‌این ‌ترتیب هر چقدر نزدیک این سطح، سهم خود را خریداری کنید، ریسک کمتری در نوسان گیری دارید.

اندیکاتورهای دیگری هم هستند که می‌توان با استفاده از نمودارهای آنها، نقطه مناسبی را برای نوسان گیری پیدا کرد. اندیکاتورهای نوسان گیری مثل ADX، ATR نیز می‌توانند با توجه ‌به خروجی نمودارها، ما را در شناسایی سهام برای نوسان گیری کوتاه‌مدت و یا بلندمدت، یاری کنند.

نوسان گیری در بورس از نظر شرعی

بسیاری از معامله‌گران حکم شرعی نوسان گیری را نمی‌دانند. این شک از آنجا نشات می‌گیرد که شما طی یک روز می‌توانید سود زیادی را بدون زحمت، به دست بیاورید. در اینجا نظرات مراجع مذهبی راهگشا خواهد بود.

طبق نظر اکثر علمای دینی، چون در ذات بازار سرمایه، نوسان قیمتی جزو بدیهیات است بنابراین اشکالی در آن دیده نمی‌شود. چرا که همواره در محدوده مجاز قیمتی نوسان می‌کند.

برخی هم این نظر را دارند که خرید سهم برای نوسان گیری همانند خرید طلا یا ارز است که بعد از مدت کوتاهی می‌تواند افزایش قیمتی و نوسان چندروزه داشته باشد؛ بنابراین این شکل از معامله نمی‌تواند اشکال شرعی داشته باشد.

جمع‌بندی

نوسانگیری در بورس دارای ویژگی‌ها و ترفندهای خاص خود است که یادگیری آن نیاز به تجربه و کسب مهارت‌های لازم دارد. برای هر تریدری که می‌خواهد در بازار نوسانگیری کند، شناخت دقیق از این ترفندها نقش اساسی و تعیین‌کننده‌ای دارد.در این مقاله به بررسی برخی از این ترفندها و عوامل موثر در نوسانگیری اشاره کردیم و به سوال چگونه نوسان گیری کنیم پاسخ دادیم.

بنردسته بندی:تحلیل تکنیکالتابلوخوانی

نظر خود را با دیگران به اشتراک بگذارید

نظرات کاربران

نظر