اندیکاتور میانگین متحرک از سادهترین ابزارهایی است که در اختیار تحلیلگران قرار گرفته است. علیرغم سادگی میانگینها، رد پای آنها در پیشرفتهترین اندیکاتورها نیز دیده میشود و به نوعی اساس بسیاری دیگر از ابزارها هستند.
در این مطلب قصد داریم تا با میانگین متحرک آشنا شویم و انواع آن را بشناسیم. پس از آشنایی مفصل با انواع اندیکاتور میانگین متحرک، روشهای معامله کردن با میانگین متحرک را به طور کامل توضیح میدهیم. با ما همراه باشید.
میانگین متحرک ساده چیست؟
اندیکاتور میانگین متحرک یکی از انواع اندیکاتورهای روندی (trend indicators) میباشد که تحلیلگران را در یافتن جهت روند یاری میکند.
این اندیکاتور از قیمت بسته شدن سهم در یک دوره زمانی معین، میانگین میگیرد. برای مثال میانگین متحرک 26 دورهای به این معنی است که قیمتهای بسته شدن سهم در 26 روز گذشته (نمودار روزانه) را جمع و سپس عدد حاصل را بر طول دوره (26) تقسیم میکند. میانگین متحرک بهصورت یک نمودار خطی بر روی صفحه و در مجاورت نمودار قیمت نمایش داده میشود.
شما میتوانید برای نمایش اندیکاتور میانگین متحرک به صفحه نمودار بروید و سپس در بخش اندیکاتورها، عبارت Moving Average را جستجو کنید. یک نمودار خطی نمایش داده میشود، میتوانید با کلیک بر روی نمودار و سپس باز کردن تنظیمات اندیکاتور، طول دوره میانگین متحرک را تغییر دهید.
هرچه بازه زمانی میانگین متحرک بیشتر باشد، حرکات آن آهستهتر میشود و نسبت به میانگینهای کوتاه مدت تر از نمودار فاصله بیشتری میگیرد. از آنجایی که مووینگ اوریج ها نقش حمایتی و مقاومتی دارند، هرچه طول دوره اندیکاتور (Moving Average) بیشتر باشد، حمایتها و مقاومتها از اعتبار بیشتری برخوردار هستند.
برای مثال در تصویر زیر میانگین متحرک 26 روزه سهم و میانگین متحرک 100 روزه آن آورده شده است. همانطور که مشاهده میکنید میانگین 26 روزه به نمودار نزدیکتر میباشد و نوسان حرکتی بیشتری نسبت به میانگین متحرک 100 روزه دارد.
زمانی که نمودار قیمت به اندیکاتور میانگین متحرک 100 روزه نزدیک میشود، احتمال واکنش قیمت، بسیار بیشتر از احتمال واکنش قیمت به نمودار میانگین متحرک 26 روزه است.
انواع میانگین متحرک
اندیکاتورهای میانگین متحرک (Moving Average) بر اساس فرمول میانگین گرفتن آنها، در دو نوع اندیکاتور میانگین متحرک ساده و اندیکاتور میانگین متحرک نمایی استفاده میشوند. تحلیلگران تکنیکال علاقهی بیشتری به استفاده از میانگین متحرک نمایی دارند. در ادامه به توضیح هرکدام از آنها میپردازیم.
میانگین متحرک ساده (Simple Moving Average)
میانگین متحرک ساده که به اختصار SMA و در مواردی MA نیز نامیده میشود، همان عملیات میانگینگیری است که از ریاضیات دوران راهنمایی و دبیرستان به خاطر داریم.
اندیکاتور میانگین متحرک ساده، ابتدا تمام قیمتهای بسته شدن طی دوره را با هم جمع و سپس حاصل جمع را بر طول دوره تقسیم میکند.
برای مثال در محاسبه میانگین متحرک ساده 10 روز گذشته، قیمت بسته شدن روز اول تا روز دهم را با یکدیگر جمع و سپس عدد به دست آمده را بر 10 تقسیم میکند. زمانی که یک دادهی جدید، یعنی قیمت بسته شدن روز 11ام به نمودار اضافه شود، داده روز اول را حذف کرده و قیمت بسته شدن روز یازدهم را در فرمول میانگین گیری، جایگذاری میکند.
میانگین متحرک نمایی (Exponential Moving Average)
اندیکاتور میانگین متحرک نمایی که به اختصار EMA نیز نامیده میشود، نزد تحلیلگران از اندیکاتور SMA بسیار محبوب تر است. دلیل استقبال بیشتر تحلیلگران از میانگین متحرک نمایی این است که این اندیکاتور در فرمول خود، به روزهای آخر معاملاتی اهمیت بیشتر و درنتیجه وزن بیشتری در میانگین گیری میدهد.
همیشه اطلاعات جدیدتر اهمیت بیشتری نزد تحلیلگران دارد. نحوه محاسبه این میانگین را اگر بخواهیم به زبان ساده بگوییم، فرض کنید میخواهیم همان نمودار میانگین قیمت 10 روز گذشته را این بار با کمک اندیکاتور میانگین متحرک نمایی (EMA) محاسبه کنیم.
این اندیکاتور روز اول را ضریب 1، روز دوم ضریب 2، روز سوم ضریب 3 و همینطور تا روز دهم که به آن ضریب 10 میدهد و سپس حاصل جمع به دست آمده را بر جمع ضریبها، تقسیم میکند. از این رو تأثیر قیمت بسته شدن سهم در روز آخر 10 برابر قیمت بسته شدن آن در روز اول است.
در تصویر زیر تفاوت دو نوع میانگین معرفی شده در نمودار نشان داده شده است.
کاربرد اندیکاتور میانگین متحرک در تحلیل تکنیکال
تعیین روند حرکتی
همانطور که گفتیم، اندیکاتور میانگین متحرک یک اندیکاتور روندی (Trend Indicator) میباشد که جهت روند بازار را برای تحلیلگران تکنیکال مشخص میکند.
با کمک میانگین متحرک SMA و EMA میتوانیم تشخیص دهیم که روند فعلی سهم صعودی است یا نزولی. بهتر است برای بررسی این موضوع از اندیکاتور میانگین متحرک نمایی استفاده کنیم. از این پس با میانگین متحرک ساده کار نداریم، اگرچه تمام توضیحات در خصوص هر دو نوع میانگین متحرک صدق میکند.
- اگر نمودار میانگین متحرک پایین نمودار قیمت باشد، به این معنی است که روند سهم صعودی میباشد.
- اگر نمودار میانگین متحرک بالای نمودار قیمت باشد، به این معنی است که روند فعلی سهم نزولی میباشد.
هرچه دوره میانگین متحرک نمایی بیشتر باشد، نشاندهندهی روند بلندمدتتر آن سهم است. فرض کنید نمودار قیمت پایین نمودار میانگین متحرک نمایی 20 روزه است اما همزمان بالای نمودار میانگین متحرک نمایی 100 روزه قرار گرفته، در این صورت روند سهم را چگونه ارزیابی میکنید؟ در این حالت میگوییم سهم در کوتاهمدت دارای روند نزولی است اما در میانمدت یا بلندمدت همچنان روند صعودی دارد.
از مزیتهای بسیار جذاب اندیکاتور میانگین متحرک، قابلیت شخصیسازی متناسب با ویژگی های استراتژی شخصی فرد میباشد. به این معنی که تحلیلگران با تغییر دوره میانگین متحرک میتوانند روند کوتاهمدت، میانمدت و بلندمدت را متناسب با نیاز خود، بررسی کنند. بنابراین طبق استراتژی شخصی خود بهترین تنظیمات میانگین متحرک را داشته باشید.
تعیین سطوح حمایت و مقاومت داینامیک
از دیگر کاربردهای مهم اندیکاتور میانگین متحرک (Moving Average) نقش حمایت و مقاومت داینامیک آن میباشد. همانگونه که احتمالاً میدانید در تحلیل تکنیکال یکی از مهمترین وظایف تحلیلگران پس از پیدا کردن جهت روند، تعیین سطوح حمایت و مقاومت پیشرو است.
این سطوح حمایت و مقاومت به دو دسته استاتیک (ثابت) و داینامیک (متحرک) دستهبندی میشود. سطوح حمایت و مقاومت داینامیک به سطوحی گفته میشود که همراه با حرکت نمودار، تغییر میکند. برای مثال اگر حمایت سهم در ناحیه 1000 تومان بوده است با افزایش قیمت این حمایت به ناحیه 1100 تومان میرسد. دو نوع سطح داینامیک مهم در تحلیل تکنیکال استفاده می شود که میتوان از کف و سقف کانال و میانگینهای متحرک نام برد. در این میان نقش اندیکاتور میانگین متحرک بسیار پررنگتر است.
هنگامیکه نمودار قیمت بالای نمودار میانگین متحرک قرار گرفته است (روند صعودی)، میانگین متحرک بهعنوان سطح حمایتی عمل میکند و در صورت برخورد نمودار قیمت با آن سطح انتظار واکنش قیمت و رشد مجدد را داریم.
اگر میانگین متحرک توسط نمودار قیمت به سمت پایین شکسته شود، به معنی پایان روند صعودی فعلی و آغاز روند نزولی میباشد. این شکست یک هشدار اولیه جهت فروش سهم است.
هنگامیکه نمودار قیمت پایین نمودار میانگین متحرک قرار گرفته است (روند نزولی)، میانگین متحرک بهعنوان سطح مقاومتی عمل میکند و در صورت برخورد قیمت با میانگین متحرک انتظار واکنش قیمت و ادامه اصلاح قیمتی را داریم. اگر میانگین متحرک توسط نمودار قیمت به سمت بالا شکسته شود، به معنی اتمام روند نزولی فعلی و آغاز روند صعودی میباشد. به نوعی یک سیگنال مثبت جهت ورود به سهم را به ما میدهد.
سیگنال دهی اندیکاتور میانگین متحرک در تحلیل تکنیکال
برای دریافت بیشترین سود از طریق میانگین متحرک بهتر است از دو میانگین به طور همزمان استفاده کنیم. یک میانگین متحرک نمایی 12 روزه و یک میانگین نمایی دیگر با دوره 26 روز بر روی نمودار قرار میدهیم. هنگامیکه میانگین 12 روزه بالای میانگین 26 روزه میباشد، روند صعودی و زمانی که میانگین متحرک نمایی 12 روزه پایینتر از میانگین متحرک نمایی 26 روزه باشد، روند نزولی میباشد.
- سیگنال خرید: زمانی که نمودار قیمت بالای هر 2 میانگین متحرک نمایی است و میانگین متحرک 12 روزه، میانگین متحرک 26 روزه را به سمت بالا میشکند. (کراس میانگین 12 روزه و 26 روزه به سمت بالا)
- سیگنال فروش: زمانی که میانگین متحرک 12 روزه، میانگین متحرک 26 روزه را به سمت پایین میشکند، زمان فروش سهم فرارسیده است. (کراس میانگین 12 روزه و 26 روزه به سمت پایین)
این طول دوره برای معاملات و استراتژیهای کوتاه مدتی مناسب است. برای تحلیل میانمدت و بلندمدت، میتوانید از میانگین متحرک نمایی با دورههای 50 روزه و 80 روزه استفاده کنید.
جمعبندی
میانگین متحرک یکی از آن دسته اندیکاتورهایی است که خبرهترین تحلیلگران تکنیکال نیز از آن استفاده میکنند و سادگی آن باعث محبوبیت بیشتر در میان تحلیلگران و معاملهگران شده است. بعد از اینکه نحوه استفاده از انواع میانگین متحرک را آموزش دیدید، اکنون میتوانید به نمودار سهمهای خود مراجعه کنید و به بررسی روند فعلی آنها بپردازید. همچنین میتوانید با بررسی سیگنالهای خرید و فروشی اندیکاتور میانگین متحرک در گذشته داده، درصد پیروزی معاملات را بدست آورید.