logo
سبک زندگی بورسیروایتی از تغییر و رشد
خانهآموزش بورسدانشنامه جامع بورس

درگاه یکپارچه ذینفعان(DDN)

درگاه یکپارچه ذینفعان بازار سرمایه که به سامانه DDN نیز معروف است با آدرسddn.csdiran.ir در دسترس سرمایه گذاران قرار دارد. درگاه یکپارچه ذینفعان در حقیقت، یکی از سامانه های زیرمجموعه­ ی شرکت سپرده گذاری مرکزی اوراق بهادار و تسویه وجوه ( سمات ) است. این درگاه جهت ارائه خدمات آنلاین به ذینفعان در قالب اپلیکیشن های تلفن همراه و نسخه تحت وب ایجاد شده، تا بتواند شفافیت و اطلاع رسانی صحیح به سرمایه گذاران را تحقق ببخشد.

در این مطلب با بخش های مختلف سایت و خدمات گوناگونی که توسط درگاه های دارا، دانا و ناظر ارائه می گردد، آشنا میشویم. با توضیح گام به گام سایتDDN همراه ما باشید.

آنچه بعد از مطالعه این مطلب خواهید آموخت:

1.درگاه یکپارچه ذینفعان بازار سرمایه چیست ؟

2.سامانه های مختلف درگاهDDN (دارا، دانا و ناظر) چه خدماتی ارایی می دهند؟

3.چگونه وارد درگاه دارا شویم و از خدمات آن استفاده کنیم ؟

4.آشنایی با بخش های مختلف سایتDDN

درگاه یکپارچه ذینفعان بازار سرمایه چیست ؟

سامانه سمات جهت انجام عملیات های پس از معاملات بازارهای بورس و خارج بورس ایجاد شده است. به زبان ساده تر هنگامی که شما سهمی را معامله می­کنید، کارهای انتقال دارایی سهام به خریدار و حذف دارایی های فروشنده و همچنین ثبت و نگهداری تاریخچه این معاملات ، برعهده سامانه سمات است. درگاه یکپارچه ذینفعان بازار سرمایه(به اختصارDDN )به منظور خدمات دهی به ذینفعان، شامل 3 گروه سهامداران، ناشران و نهادهای نظارتی و حاکمیتی (ناظران) در سامانه سمات ایجاد شده است. تمام ذینفعان ملزم به ثبت نام در سامانه سجام اند و افرادی که سجامی نیستند نمی توانند از خدمات این درگاه استفاده کنند. به منظور افزایش سرعت و بهره وری، خدمات مربوط به این درگاه در سامانه های جداگانه و تحت سیستم عامل اندروید وios و همچنین نسخه تحت وب ارائه می شود.

خدمات درگاه DDN توسط 3 سامانه زیر در اختیار ذینفعان قرار داده می شود:

1.درگاه الکترونیکی سهامداران (دارا)

2.درگاه اکترونیکی ناشران (دانا)

3.درگاه الکترونیکی ارکان بازار سرمایه و نهادهای نظارتی و حاکمیتی (ناظر)

هر یک از سامانه های درگاهDDN چه خدماتی ارائه می دهند؟


درگاه الکترونیکی سهامداران (دارا)

درگاه دارا یکی از سامانه های خدمت رسانی سامانه سمات می باشد. هدف از تشکیل درگاه دارا(DDN) ارائه خدمات آنلاین به تمام سهامداران حقیقی و حقوقی با رویکرد اطلاع رسانی دقیق و به موقع می باشد. با توجه به افزایش سرعت انتقال اطلاعات در زمان کنونی و انتشار شایعات زیاد، وجود رسانه های اطلاع رسانی معتبر و سریع از اهمیت بالایی برخوردار است.

دامنه گسترده خدماتی که درگاه دارا در اختیار سهامداران حقیقی و حقوقی قرار می دهد، سبب شده تا استفاده از این اپلیکیشن در کنار پنل کارگزاری، تقریبا تمام نیاز های مربوط به اطلاعات و اخبار دارایی های فرد را پوشش دهد. به صورتی که شما میتوانید با استفاده از پنل کارگزاری اقدام به مشاهده پرتفوی لحظه ای، سبد سهام و ... کنید. اما موردی که همیشه ذهن سرمایه گذاران را به خود مشغول کرده است، میزان سود نقدی دریافتی و تاریخ دریافت سود است. اکنون توسط درگاه دارا امکان مشاهده تاریخچه سود نقدی تعلق گرفته به فرد فراهم گردیده و این درگاه را به مکمل پنل کارگزاری تبدیل کرده است.

از جمله خدماتی که در سایتDDN به سهامداران ارائه می گردد، امکان مشاهده صورت وضعیت دارایی ها (شامل نماد، تعداد سهام، کارگزار ناظر و همچنین درصد هر نماد از کل سبد دارایی) ، تاریخچه گردش معاملات، مشاهده سود نقدی سهام تعلق گرفته به فرد و ... را میتوان نام برد.از میان سه درگاه ذکر شده، تنها درگاهی که به سهامداران امکان استفاده از خدمات را می دهد، درگاه دارا می باشد. دو درگاه دیگر جهت دسترسی سایر ذینفعان بازار یعنی ناشران و ناظران به درگاه یکپارجه ذینفعان بازار سرمایه است .

در ادامه با بخش ها و خدمات گوناگون سایت به طور مفصل آشنا میشویم.


درگاه الکترونیکی ناشران (دانا)

این درگاه جهت ارائه خدمات آنلاین به ناشران اوراق بهادار تشکیل شده است. ناشران اوراق بهادار عموما شرکت های پذیرفته شده در بازار های بورس و فرابورس می­باشند. ناشران با استفاده از این درگاه می­توانند فرایندهای مرتبط با عملیات زیرساختی ثبت و سپرده گذاری، برگزاری مجامع، توزیع سود، افزایش سرمایه و گزارش گیری را با سرعت بیشتری طی کنند. برای مثال پرداخت سود نقدی که در مجمع عمومی سالیانه تصویب و از طریق سامانه سجام به حساب افراد پرداخت می شود، نمونه خدمات الکترونیکی این درگاه است.

درگاه الکترونیکی ارکان بازار سرمایه و نهادهای نظارتی و حاکمیتی (ناظر)

این درگاه جهت ارائه خدمات آنلاین به نهاد نظارتی بازار و نهاد های حاکمیتی مانند دفتر ریاست جمهوری، بانک مرکزی، سازمان امور مالیاتی، بیمه مرکزی و حتی قوه قضائیه تشکیل شده است. از کاربردی ترین خدماتی که به نهادهای ذکر شده ارائه می گردد، امکان اخذ گزارش های متنوع می­باشد. برای مثال بانک مرکزی با استفاده از خروجی این گزارشات میتواند سیاست های مالی انبساطی و انقباضی را مطابق با شرایط اقتصادی در دستور اجرا قرار دهد. همچنین نهاد دولت میتواند با استفاده از این آمارها در خصوص واگذاری بخشی از شرکت های دولتی به بخش خصوصی تصمیم گیری کند و درآمد حاصل از این واگذاری را در بودجه دولت شناسایی کند.

چگونه وارد درگاه دانا شویم و از خدمات آن استفاده کنیم؟

برای اینکه بتوانیم وارد سامانهDDN شویم، نیاز است ثبت نام و احراز هویت ما در سامانه سجام انجام شده باشد.

اگر در سجام ثبت نام کرده اید با ما همراه باشید و طبق آموزش گام به گام زیر پیش بروید.

مراحل ورود به درگاه یکپارچه ذینفعانDDN:

1. ابتدا اپلیکیشن مربوط با سیستم عامل تلفن همراه خود را با کمک لینکمربوط (اندروید/ios ) دریافت کنید و یا از طریقکلیک به نسخه تحت وب بروید.

2. پس از نصب لازم است کد ملی خود و سپس کد امنیتی را در کادر مربوطه وارد کنید.

3. پس از وارد کردن کد ملی، یک پیامک حاوی کد تاییدیه به شماره همراه ثبت شده در سامانه سجام ارسال میشود، لازم است آنرا در کادر وارد کنید.

4. اگر تا اینجا درست پیش رفته باشید، لازم است تا یک رمز عبور امن انتخاب کنید، سپس در کادر پایین آنرا مجددا وارد کنید. (رمز عبور انتخابی می‌بایست حداقل 8 کاراکتر باشد و شامل حروف بزرگ، حروف کوچک، اعداد و کاراکترهای نگارشی موجود در صفحه کلید (مانند @، #، $ و ...) باشد.)


آشنایی با بخش های مختلف سایتDDN

1. سبد دارایی

2. گزارش روزانه گردش معاملات

3. مجامع

4. اطلاعیه های نماد

5. گزارش دارایی

6. گزارش سود سهام های تعلق گرفته

7. بازار

8. مجامع الکترونیک

9. میز خدمت الکترونیک

10. بخش های پنل سمت راست سامانه دارا

سبد دارایی

پس از طی کردن مراحل ورود به سایت طبق توضیحات گام به گام، اولین صفحه ای که برای شما نمایش داده می شود، سبد دارایی است. در این صفحه آخرین وضعیت دارایی های خود را مشاهده می کنید. از قسمت بالای صفحه و سمت چپ میتوانید تاریخ را تغییر دهید و سبد سهام خود را در زمان دلخواه بررسی کنید. در سمت چپ سبد دارایی، نمودار دایره ای سهام به صورت درصد از کل سبد نشان داده شدهاست.


گزارش روزانه گردش معاملات

در این بخش که یکی دیگر از خدمات درگاه دارا می باشد، شما میتوانید گردش معاملات (خرید و فروش) خود را بررسی کنید. با استفاده از گزینه فیلتر، امکان مشاهده گزارش گردش معاملات در یک بازه زمانی خاص نیز فراهم گردیده است.


مجامع

در این قسمت می توانید لیست شرکت هایی که سهامدار آن هستید و مجمع آن ها تشکیل شده را ببینید. تاریخ برگزاری و همچنین نوع مجمع برگزار شده در این قسمت گنجانده شده است.


اطلاعیه های نماد

در این بخش تمام اطلاعیه هایی که در رابطه با سبد دارایی بر روی کدال قرار گرفته است، را میتوان مشاهده کرد. اگر خبر و اعلامیه ای از طرف شرکت صادر شود، توسط سامانه دارا در درگاهDDNقابل مشاهده است.


گزارش دارایی

در این قسمت امکان تهیه گواهی سهام، برای سهامداران مهیا شده است. کافی است با ورود به این بخش پس از نمایش لیست نمادهای سبد دارایی، بر روی گزینه دریافت در جلوی هر نماد کلیک کرده و فایل مربوط به گواهی سهام را دریافت کنید.