انجام محاسبات سود و ضرر برای فعالان بازار بورس امری حیاتی به حساب میآید اما این محاسبات در بورس کمی متفاوت است. به این معنا که اگر تریدر ۱۰ درصد ضرر کند برای جبران آن ضرر، ۱۰ درصد سود کافی نیست چرا که سود و ضرر در بورس مرکب است. در این مقاله از سری مقالات آموزشی کارگزاری بیدار به چیستی و نحوه محاسبهی سود و ضرر مرکب خواهیم پرداخت.
ضرر مرکب در بورس چیست؟
ضرر در بورس اتفاقی طبیعی است و سهامداران باید با نحوه محاسبات آن آشنا باشند. منظور از ضرر مرکب در بورس این است که با هر روز منفی عدد کسر شده از سرمایه شما به مرور کمتر میشود. برای مثال فردی دارای 100 ریال سرمایه در بورس است. با اعمال اولین ۵ درصد منفی، این فرد سرمایهاش به 95 میرسد اما فردای آن روز با اعمال ضرر ۵ درصدی، فرد 5 ریال از دست نخواهد داد چرا که این ضرر به صورت مرکب و از آن 95 ریال کسر خواهد شد. ضرر مرکب در بورس به زبانی دیگر روز دوم بهجای 5 ریال از سرمایه سهامدار مبلغ 4.75 ریال کم خواهد شد. و در روز آتی 4.5 و به همین ترتیب این ضرر کمتر و کمتر خواهد شد.
سود مرکب در بورس چیست؟
سود مرکب در بورس از مفاهیمی است که برای افراد کم تجربه کمی عجیب بهنظر رسد. سود مرکب در واقع سودی ترکیب شده است. به زبانی دیگر، در سود مرکب نه تنها به سرمایه بلکه به خود سودها نیز سود تعلق میگیرد. برای مثال فردی دارای 100 ریال سرمایه در بورس است. با اولین مثبت ۵ در بورس کل سرمایه این فرد به 105 میرسد. در روز دوم مثبت ۵، دیگر برای فرد 5 ریال نخواهد بود؛ چرا که سرمایه این فرد 105 است و این سود به کل دارایی تعلق میگیرد. بنابراین سود از روز دوم به بعد به عدد 5.25 و 5.51 و ... میرسد.
سود مرکب صندوق سرمایه گذاری
بانکها به صورت ماه شمار به سرمایه گذاران سود پرداخت میکنند. در حالی که صندوق درآمد ثابت سود را به طور مرکب پرداخت میکند. سود مرکب به این معنی است که سودهای بدست آمده مجدد سرمایه گذاری میشود و در نهایت سرمایهگذار سود بالاتری نسبت به بانک دریافت میکند.
به عنوان مثال اگر شما 10 میلیون تومان سرمایه را در بانکی با سود ثابت 20 درصد بگذارید، در پایان سال اصل و سود شما به مبلغ 12 ملیون تومان میرسد. این درحالی است که سود مرکب ماهیانه علاوهبر سود به اصل پول شما، بر سود ماهیانه شما نیز سود اختصاص میدهد. با استفاده از فرمول زیر مشخص است که سود مرکب ماهیانه از سود ثابت بیشتر خواهد بود.
در حالت سود مرکب ماهیانه سرمایهی شما در پایان سال 1.2193 برابر میشود یعنی 21.93 درصد سود که در مقایسه با 20 درصد ثابت، بیشتر میباشد. سود مرکب روزانه نیز همین شرایط را دارد. با این تفاوت که سود مرکب مانند ماهیانه 12 بار در سال انجام نمیگیرد و هر روز محاسبات انجام میشود.
محاسبه سود مرکب بورس
بسیاری از فعالان بازار بورس در اکسل یا فایلهای محاسباتی سود و ضررشان، فرمول محاسبه را قرار داده تا به صورت اتوماتیک بعد از هر معامله بهراحتی به آن میزان سود آگاه باشند. در ادامه به نحوه و فرمول محاسبه سود مرکب پرداختهایم.
A= مبلغ حاصل از سرمایهگذاری
P= سرمایه گذاری اولیه
R= نرخ سود سالانه
N= تعداد دوره های سرمایه گذاری
T= مدت زمانی که پول شما پس انداز می شود.
اگر r نشانگر سودی باشد که هر روز کسب میکنید و میزان سود شما در روز (n) را با rn نشان دهیم، در این صورت سود مرکب شما بر اساس فرمول بالا محاسبه خواهد شد.
ضرر ترکیبی در بازار منفی (فرمول محاسبه ضرر مرکب)
در این قسمت قصد داریم با مثالی به نحوه محاسبه ضرر ترکیبی در بازار منفی بپردازیم. فرض کنید شما 10 میلیون تومان سرمایه در بورس دارید و این دارایی روزانه 5 درصد ضرر متحمل میشود. در روز فرضی n دارایی ما چه مقدار میشود؟ در این مثال ما ضرر را ۵ درصد در نظر گرفتهایم و قصد داریم محاسبه کنیم در روز ۵ام دارایی ما چه میزان است. طبیعی است که شما میتوانید روز فرضیnام که در فرمول زیر 5 درنظر گرفته شده را تغیر دهید.
همانطور که مشخص است در روز ۵ام ۱۰ ملیون ما به عدد ۷ملیون و هفت صد رسیده است. در صورتی که اگر ضرر به صورت مرکب محاسبه نمیشد، این عدد به ۵ ملیون تومان کاهش پیدا میکرد.
جبران ضرر مرکب
سوالی که ذهن بسیاری را در بورس به خود مشغل میسازد این است که اگر سهمی را با ضرر به فروش رساندیم، در معاملهی بعدی باید چه میزان سود کنیم تا ضررمان جبران گردد. برای پاسخ به این سوال به حالات زیر دقت کنید:
اگر سهمی را با زیان ۱۰ درصدی بفروشیم، برای جبران باید در سهم دیگر ۱۱.۱ درصد سود کنیم.
اگر سهمی را با زیان ۱۵ درصدی بفروشیم، برای جبران باید در سهم دیگر ۱۷.۶ درصد سود کنیم.
اگر سهمی را با زیان ۲۰ درصدی بفروشیم، برای جبران باید در سهم دیگر ۲۵ درصد سود کنیم.
اگر سهمی را با زیان ۲۵ درصدی بفروشیم، برای جبران باید در سهم دیگر ۳۳ درصد سود کنیم.
اگر سهمی را با زیان ۳۰ درصدی بفروشیم، برای جبران باید در سهم دیگر ۴۲ درصد سود کنیم.
اگر سهمی را با زیان ۳۵ درصدی بفروشیم، برای جبران باید در سهم دیگر ۵۳.۸ درصد سود کنیم.
اگر سهمی را با زیان ۴۰ درصدی بفروشیم، برای جبران باید در سهم دیگر ۶۶.۶ درصد سود کنیم.
جمعبندی
بازار بورس در حال حاضر به یکی از بازارهای بسیار مهم در ایران تبدیل شده است و فعالان بازار بورس باید نحوه محاسبه سود بورس انلاین و ضرر مرکب را بدانند. مرکب بودن سود و ضرر، همانگونه که توضیح داده شد سبب میگردد تا سود یا ضرر نه تنها به اصل سرمایهی اولیه، بلکه به موجودی و دارایی لحظهای سهامدار تعلق گیرد.
در این مقاله سعی شد به ابعاد، فرمولها و مفاهیم سود و ضرر مرکب پرداخته شود. برای آشنایی با دیگر مفاهیم مهم در بازار بورس شما عزیزان میتوانید به مقالات مقالات آموزشی کارگزاری بیدار مراجعه کنید.