logo

پول هوشمند چیست؟ نحوه شناسایی پول هوشمند با فیلترنویسی

خانهآموزش بورسسرمایه گذاری پول هوشمند (Smart Money) چیست؟

همان گونه که از نام بازار سرمایه پیداست، بازاری است که سرمایه مانند خون در رگ‌های آن جریان دارد. در نبود پول، این بازار با مرگ فاصله‌ چندانی ندارد و نمی‌تواند به بقا ادامه دهد. افراد با سرمایه‌های گوناگون اما با یک هدف یکسان در حال فعالیت در این بازار هستند.

تمام سرمایه گذاران و معامله گران در بورس به دنبال کسب سود و افزایش ثروت خود هستند اما صرف دانش تحلیلی، بسیاری از افراد نمی‌توانند آن‌گونه که باید موفق شوند. دلیل این امر عدم بررسی جهت حرکت پول در سهم‌ها می‌باشد. هیچ سهمی بدون ورود پول توانایی رشد ندارد.

با توجه به اهمیت پول هوشمند در این مطلب قصد داریم به نحوه شناسایی ورود و خروج پول هوشمند یا همان Smart Money بپردازیم و به شما کمک کنیم تا بتوانید با شناسایی حرکات بزرگان بازار، به سودهای بالا دست پیدا کنید.

پول هوشمند چیست؟

پول هوشمند (Smart Money) به معنی پولی است که توسط افراد با تجربه و متخصص در بازار مالی به گردش در می‌آید و با آن پول اقدام به خرید و فروش می‌کنند. این افراد به دلیل دسترسی به اطلاعاتی که شاید در اختیار همگان نباشد و یا تحلیل‌هایی که از شرایط موجود دارند، می‌توانند پیش از سایرین موقعیت‌های مناسب جهت ورود یا خروج را تشخیص دهند.

یکی دیگر از تعاریف پول هوشمند بیان می‌کند که پول هوشمند (Smart Money)، پولی است که در پشت آن مؤسسات، بانک‌ها و شرکت‌های سرمایه گذاری بزرگ یا افراد حقیقی با سرمایه کلان قرار دارند. با توجه به سرمایه بسیار زیادی که در اختیار این شرکت‌ها قرار دارد، می‌توانند به راحتی جهت حرکت سهم را تغییر دهند.

این کار را به صورتی انجام می‌دهند که معامله گران و سایر سرمایه گذاران متوجه آن نشوند چرا که اگر توجه افراد زیادی به این موقعیت جلب شود، باعث می‌شود تا قیمت سهم به صورت مداوم افزایش یابد و آن شرکت دیگر نمی‌تواند سهم را در قیمت‌های پایین جمع آوری کند.

چهار فاز تحرکات پول هوشمند

باید بیان کرد که صاحبان پول هوشمند از فضای عمومی بازار آگاه هستند و نسبت به سطح دانش عمومی معامله گران آگاهی دارند. این افراد در 4 فاز گوناگون فعالیت خود را انجام می‌دهند و با تعریف این فازها متوجه می‌شوید که شما در چه زمانی متوجه حضور آن‌ها در سهم می‌شوید.

فاز اول: خاموشی

در این فاز که به فاز خاموشی شناخته می‌شود، جو حاکم بر بازار و یا سهم موردنظر صاحبان پول هوشمند، بسیار منفی است و در عمده‌ی مواقع با فشار فروش و عرضه‌های سنگین همراه است.

در این زمان پول هوشمند که اخباری موثق در خصوص تغییر شرایط شرکت دارد و یا با توجه به تحلیل تکنیکال، ناحیه حمایتی بسیار معتبری را شناسایی کرده است، اقدام به خریدهای کم حجم و آرام آرام در یک بازه‌ی زمانی چند هفته‌ای می‌کند. به گونه‌ای که در این مرحله شناسایی ورود پول هوشمند بسیار دشوار و حتی می‌توان گفت غیر ممکن می‌باشد.

آن‌ها برای اینکه همچنان جو منفی حاکم بر سهم را حفظ کنند، ابتدا اقدام به خریدهای با حجم نسبتاً بالا در زمان بازگشایی سهم می‌کنند و سپس در ساعات پایانی با عرضه مقداری از سهام خریداری شده، مجدداً فشار فروش را در سهم ایجاد می‌کنند. اما برآیند معاملات روزانه آن‌ها مثبت است و این‌گونه هر روز بدون اینکه رد پایی از خود به جای بگذارند، به تعداد سهام تحت مالکیت خود می‌افزایند.

فاز دوم: آگاهی

در این فاز، صاحبان پول هوشمند با افزایش حجم معاملات، پرده از حضور خود در سهم برای افراد حرفه‌ای‌تر بازار که حجم معاملات را بررسی می‌کنند و به دنبال یافتن ورود پول هوشمند در سهم‌ها هستند، برمی‌دارند.

تقاضا در این مرحله رو به افزایش می‌رود و سایر افراد حرفه‌ای که از سرمایه کمتری برخوردارند وارد سهم می‌شوند. افزایش قیمت در این فاز سبب می‌شود تا عرضه‌ها به حداقل برسد.

صاحبان پول هوشمند با سفارش گذاری در دامنه‌های مثبت و رنج مثبت کشیدن در سهم، حضور خود را بیش از پیش اعلام می‌کنند و همین امر سبب می‌شود تا توجه بازار به سهم جلب شود و افراد با دانش اقدام به خرید کنند. هدف ما در این مطلب نیز نحوه شناسایی سهم‌هایی است که در این فاز قرار دارند و قیمت سهم هنوز افزایش قابل توجهی نداشته است.

فاز سوم: هیجانات

در این فاز پس از اینکه پول هوشمند و افراد متخصص وارد سهم شدند، قیمت سهم بالا رفته است و خبر این افزایش قیمت بین معامله‌گران رد و بدل می‌شود. توجه بسیاری از افراد به این سهم جلب می‌شود و نام سهم در رسانه‌ها و شبکه‌های اطلاع رسانی نیز دیده می‌شود. این اتفاقات سبب می‌شود تا سرمایه گذاران انتظار افزایش بیشتر قیمت را داشته باشند و تقاضا برای ورود به سهم بیش از پیش افزایش می‌یابد.

پس از ورود معامله گران به سهم و رشد قابل توجه سهم، همچنان افراد بسیاری که حس عقب ماندن از این رشد را تجربه می‌کنند، در تلاش برای ورود هستند. در این زمان صاحبان پول هوشمند با حجم‌های پایین شروع به فروش می‌کنند و سهام خود را به افراد تازه منتقل می‌کنند. به افرادی که پس از یک رشد بسیار وارد سهم می‌شوند پول نادان یا Lazy Money گفته می‌شود.

در این مرحله علی رغم رشد بالای قیمت، حجم معاملات افزایش محسوسی ندارد و نشانه‌های خروج پول هوشمند آشکار نشده است. توجه داشته باشید که نه تنها تقاضا برای خرید در میان معامله گران افزایش می‌یابد، سمت عرضه نیز به امید افزایش بیشتر قیمت و کسب سود ضعیف می‌شود.

فاز چهارم: سقوط

در این فاز مقدار زیادی پول هوشمند در روزهای گذشته از سهم خارج شده است و صاحبان پول هوشمند (Smart Money) می‌خواهند تمام سهم‌های خود را به دست پول‌های نادان (Lazy Money) بسپارند و از بازار خارج شوند. حجم معاملات طی چند روز به ناگهان افزایش شدیدی پیدا می‌کند و خروج پول هوشمند به صورت کامل اتفاق می‌افتد.

سرمایه گذاران خرد که درگیر حس طمع شده‌اند، در ریزش گیر می‌افتند و خروج از سهم برای آن‌ها بسیار دشوار می‌شود. با مشاهده‌ی فشار فروش بالا در سهم، افراد یکی پس از دیگری سفارش فروش خود را ثبت می‌کنند و بر سقوط بیشتر سهم دامن می‌زنند.

قرار گرفتن سفارش‌ها سنگین در سمت عرضه باعث سقوط بسیار شدید قیمت و متضرر شدن پول‌های نادان (Lazy Money) می‌شود. این ریزش، فشار روانی بسیار بالایی بر افرادی که در آخرین روزهای رشد قیمت وارد شده‌اند، دارد و آن‌ها را از نظر روحی بسیار ضعیف و سرخورده می‌کند.

smart-money-2.jpg

چه کسانی دارای پول هوشمند هستند؟

پول هوشمند به زبان ساده به پولی گفته می‌شود که می‌تواند جهت حرکت سهم را تغییر دهد و جریان سازی کند. حال ممکن است در سهم‌هایی با میزان شناوری پایین، افراد حقیقی و با سرمایه‌های اندک جهت حرکت سهم را تعیین کنند. اما در بازارهای جهانی مانند فارکس که عمق بسیار زیادی دارد و حتی سرمایه‌های بسیار کلان نیز نمی‌توانند بیش از چندین دقیقه جهت حرکت بازار را تغییر دهند.

در چنین بازارهایی با عمق بسیار زیاد، دیگر افراد حقیقی را نمی‌توان پول هوشمند دانست و فقط مؤسسات با سرمایه‌های بسیار مانند بانک‌های بین‌المللی را به عنوان پول هوشمند می‌شناسند. همان‌طور که احتمالاً متوجه شده‌اید، افرادی که دارای پول هوشمند هستند، در بازارهای گوناگون متفاوت‌اند. همچنین میزان سرمایه‌ای که برای ایجاد تحرکات در سهم نیاز است، در سهم‌های گوناگون نیز متفاوت است و باید برای بررسی میزان پولی که می‌تواند در حرکت سهم تأثیر بگذارد، به سهام شناور و قیمت سهم مراجعه کرد.

نحوه ورود و خروج پول هوشمند به بورس

برای بررسی ورود و خروج پول هوشمند، همان‌طور که در 4 فاز تحرکات پول هوشمند متوجه شدید شامل 2 عامل اصلی می‌باشد: حجم معاملات و سرانه قدرت خرید حقیقی. در ادامه مطلب هر کدام را به صورت مفصل توضیح می‌دهیم.

1- حجم معاملات در سهم

در فاز خاموشی حجم معاملات پایین است و نشانه‌ای از ورود پول هوشمند دیده نمی‌شود، ما به دنبال ورود در فاز دوم یعنی فاز آگاهی هستیم. در این مرحله با نزدیک شدن قیمت سهم به محدوده‌های حمایتی، صاحبان پول هوشمند اقدام به خرید سهم با حجم‌های بالا می‌کنند و به نوعی نشانه‌های ورود به سهم را برای سایر افراد حرفه‌ای بازار، نمایش می‌دهند.

پس اولین موردی که برای رسیدن به پول‌های هوشمند لازم است بررسی کنیم، حجم معاملات مشکوک است. لیست سهم‌هایی که حجم معاملات مشکوک دارند را می‌توان با کمک فیلترنویسی استخراج کرد.

پس از دریافت لیست سهم‌هایی با حجم معاملات مشکوک، باید به تحلیل نمودار سهم های این لیست بپردازیم. از این لیست باید سهم‌هایی را که رشد قیمت بالایی نداشته‌اند و در نزدیکی سطح حمایتی خود قرار دارند، جدا کنیم. حجم معاملات به تنهایی برای ورود کافی نیست و باید موقعیت نموداری سهم و تحلیل تکنیکال را نیز به آن افزود.

دقت داشته باشید که افزایش حجم معاملات در انتهای روند صعودی و چند روز قبل از ریزش نیز دیده می‌شود. پس حتماً باید حجم معاملات بالایی که انجام شده است، در نزدیکی مناطق حمایتی سهم و پس از یک اصلاح قیمتی مناسب باشد.

2- قدرت خریداران حقیقی

پس از استخراج لیست حجم معاملات مشکوک و بررسی وضعیت تکنیکال سهم، نوبت به بررسی قدرت خریداران حقیقی می‌رسد. در این مرحله می‌توان به بررسی کد به کدها نیز پرداخت. حجم معاملات مشکوک اگر همراه با قدرت بالای خریداران باشد نشان دهنده‌ی ورود پول به سهم است. این ورود پول اگر استمرار داشته باشد، می‌تواند نشانه‌های ورود پول هوشمند را نمایان کند. اگر بخواهیم در اینجا به صورت خلاصه قدرت خریداران حقیقی را توضیح دهیم تا شما بتوانید بهتر از آن استفاده کنید، می‌توان تعریف زیر را ارائه کرد.

قدرت خریداران حقیقی از تقسیم حجم سهام خریداری شده توسط افراد حقیقی بر تعداد افراد خریدار به دست می‌آید و محاسبه قدرت فروشندگان از تقسیم تعداد سهام فروخته شده توسط حقیقی بر تعداد افراد فروشنده به دست می‌آید. قدرت خریداران حقیقی باید با قدرت فروشندگان حقیقی مقایسه شود و یک مقیاس نسبی می‌باشد.

برای مثال اگر عدد به دست آمده برای قدرت خریداران حقیقی 300 هزار و برای فروشندگان 100 هزار باشد، به این معنی است که هر خریدار به طور میانگین 300 هزار سهم خریداری کرده است در صورتی که هر فروشنده به طور میانگین 100 هزار سهم فروخته است. پس قدرت خریداران سه برابر قدرت فروشندگان می‌باشد. هرچه قدرت خریداران بیشتر باشد، قطعاً احتمال ورود پول هوشمند افزایش می‌یابد زیرا نشان از ورود افراد کمتر ولی با سرمایه‌های بیشتر است.

فیلتر ورود و خروج پول هوشمند به سهم

با کمک تابلوخوانی و تکنیک فیلتر نویسی در سایت TSETMC می‌توان سرعت پیدا کردن سهم‌هایی که پتانسیل ورود پول هوشمند دارند را افزایش داد. استفاده از فیلترنویسی سبب صرفه جویی در وقت و انرژی سرمایه گذاران می‌شود. 

از طرفی دیگر، امکان بررسی تک به تک تمام سهم‌های بازار که تعدادشان به بیش از 700 سهم می‌رسد، اگر نگوییم غیر ممکن، بسیار سخت و دشوار است. اگر نحوه استفاده از فیلترنویسی در بازار اوراق بهادار تهران را نمی‌دانید، می‌توانید با مطالعه مقاله آموزش فیلترنویسی در بورس تهران گام بلندی جهت دستیابی به سهم‌های پرسود بازار بردارید. 

فیلتر ورود پول هوشمند که به صورت رایگان در اختیار شما قرار گرفته است، توانایی بسیار بالایی در فیلتر کردن سهم‌ها دارد اما برای تصمیم گیری در خصوص سهم‌ها باید عواملی را که در مطالب بالا گفته شد، بدون استثنا بررسی کنید. فیلتر پول هوشمند زیر را در سایت tsetmc وارد کنید تا سهم های مشکوک به ورود پول هوشمند برای شما به نمایش گذاشته شود.

(tvol)>1.25*[is5]&&((ct).Buy_I_Volume/(ct).Buy_CountI)>=((ct).Sell_I_Volume/(ct).Sell_CountI)&&(pl)>=(pc)&&(plp)>0

استراتژی پول هوشمند

پس از شناسایی تحرکات پول هوشمند، هر معامله گر باید یک استراتژی ورود و خروج پول هوشمند برای خود تعریف کرد. برخی از معامله‌گران پس از مشاهده نخستین تحرکات بزرگان بازار اقدام به خرید سهام می‌کنند اما حجم معاملات و تابلوخوانی نمی‌تواند دلیل قانع کننده‌ای برای خرید یک سهم باشد. کسانی که تجربه بیشتری در بورس دارند، می‌دانند که باید سهم را علاوه بر مشاهده تحرکات بازار به بررسی تحلیل تکنیکال و تحلیل بنیادی نیز بپردازند.

جمع بندی

بازار سرمایه یکی از جذاب‌ترین حوزه‌های مالی است که افراد می‌توانند با کسب دانش کافی و تجربه مناسب در این بازار به کسب سود پیوسته دست یابند. اما باید توجه داشت که افراد حرفه‌ای در این بازار حرف اول را می‌زنند و این افراد هستند که توانایی ساخت ثروت‌های بسیار و ایجاد تحرکات در سهم را دارند.

ما به عنوان سهامداران خرد به دنبال پیروی از این افراد و پیدا کردن ردپای آن‌ها در ورود و خروج‌ها به سهم هستیم تا بتوانیم همراه با آن‌ها به کسب سود مناسب برسیم. باید توجه داشت که هیچ‌گاه در سرمایه گذاری امکان ورود در کف ترین نقطه و خروج دقیقاً در نوک قله امکان‌پذیر نیست. پس از کسب سود مناسب از یک سهم و با ضعیف شدن قدرت خریداران بهتر است از سهم خارج شوید تا درگیر سقوط قیمت نشوید.

بنردسته بندی:سرمایه گذاری

نظر خود را با دیگران به اشتراک بگذارید

نظرات کاربران

نظر