یکی از اصلیترین و مهمترین نیازمندیهای لازم برای معاملهگران بازار سرمایه، آگاهی از زمان ورود به بازار و زمان خروج از آن است. به این منظور از تحلیلهای مختلفی استفاده میشود که هر کدام از این تحلیلها در شرایط اقتصادی خاصی به کار میروند اما در مجموع میتوان گفت که در این میان تحلیلهای تکنیکالی از جایگاه ویژهای برخوردار هستند. یکی از مفاهیم مهم تحلیلهای تکنیکالی، استراتژی آپر است به همین دلیل در ادامه قصد داریم مطالبی را در خصوص این استراتژی و کاربرد آن در بورس در اختیار شما همراهان عزیز قرار دهیم.
استراتژی آپر چیست؟
در تحلیل تکنیکال زمانی که نمودار یک سهم صعودی به سقف خود میرسد، در صورت اصلاح مجدد به حالت رشد قبلی باز میگردد که در این حالت اگر نمودار بتواند سقف قبلی را رد کند، باید بر اساس استراتژی آپر وارد معامله شد اما استراتژی آپر به چه معناست؟
معاملهگران حرفهای بورس و کسانی که به تحلیلهای تکنیکال مسلط هستند، همواره به دنبال تحلیلهای منطقی هستند؛ جایی که به نتایج منطقی برای تصمیمگیری درست راجع به ورود یا خروج از سهم منتهی میشود. توجه داشته باشید که معاملهگران حرفهای هیچ گاه به اصطلاح بیگدار به آب نمیزنند بلکه در پی انجام تحلیلهایی هستند که آنها را به نتایج منطقی برساند؛ سپس بر اساس این نتایج به دست آمده اقدام به انجام معاملات پربازده می کنند.
یکی از اصلیترین مسائلی که در تحلیلها دنبال میشود، پیدا کردن نقطه ورود و خروج از معامله است که این هدف، با فراگیری استراتژی آپر به راحتی امکان پذیر خواهد بود. استراتژی آپر در واقع عبارت است از روشی که در آن به دنبال بهترین فرصتها برای ورود به بازار معاملاتی هستیم؛ البته به دنبال پیدا کردن زمان ورود به معاملات، امکان پیش بینی بهترین فرصت برای خروج از بازار نیز وجود دارد.
شاید بهتر باشد مفهوم استراتژی آپر را با ذکر یک مثال، روشن کنیم؛ گاهی نموداری که در تحلیل تکنیکال در اختیار معاملهگر قرار داده میشود، بیانگر این است که سهم، حالت نزولی خود را بهطور کامل طی کرده است و اکنون در ابتدای شروع به روند صعودی است؛ این حالت در تحلیل تکنیکال بهترین فرصت برای خرید سهم و ورود به بازار است که از آن به نام استراتژی آپر نام برده میشود.
حال شرایطی را فرض کنید که تحلیل تکنیکال حالت عبور از نقطه مقاومت را نشان می دهد؛ این تحلیل به معاملهگر هشدار میدهد که سیگنال مثبتی در راه است و باید سهم خود را بهفروش برساند. تشخیص تمامی نقاط ورود و خروج از معاملات را می توان با استراتژی آپر تشخیص داد به همین دلیل یادگیری آن از اهمیت ویژهای برخوار خواهد بود.
استراتژی آپر در بورس
استراتژی آپر در بازارهای مالی مختلف تفاوتی ایجاد نمیکند بلکه در تمامی این بازارها از جمله بازار بورس باید به کار گرفته شود. استراتژی آپر در بورس، به موقعیتهایی اطلاق میشود که بهترین فرصت را بهمنظور خرید یا فروش سهم در اختیار معاملهگر قرار میدهد. در واقع معاملهگر فارغ از نوع سهم، اقدام به اجرای تحلیل تکنیکال برای رسیدن به نتیجه منطقی (دریافت سیگنال خرید و فروش) میکند که به این فرصتها و نیز نقاط طلایی، استراتژی آپر گفته میشود.
برخی از افراد اینگونه تصور میکنند که استراتژی آپر تنها بهمنظور دریافت سیگنال خرید در بورس است اما واقعیت چیز دیگری است. یک معاملهگر حرفهای باید یک مجموعه قوانین را برای معاملات خود در نظر داشته باشد تا بر اساس این قوانین بتواند تصمیمگیری درستی برای لحظه ورود به بازار و همچنین خروج از آن داشته باشد. چه بسا زمانهایی که شرایط سهم کاملا مساعد است و روند صعودی دارد اما استراتژی آپر معاملهگر مشخص میکند که به زودی قرار است سهم مورد نظر با روند نزولی مواجه شود؛ در این صورت معاملهگر حرفهای به این نتیجه میرسد که باید از سهم خارج شود و این همان استفاده درست و بهینه از استراتژی آپر خواهد بود.
استراتژی آپر در تحلیل تکنیکال
همانطور که میدانید در تحلیل تکنیکال از مجموعهای از ابزارها و الگوهای مختلف به منظور دریافت سیگنالهای مثبت استفاده میشود که در این میان استراتژی تریگر تنها مختص به الگوی خاصی نیست بلکه در تمامی این ابزارهای تکنیکال میتوان از استراتژی آپر بهمنظور پیدا کردن نقطه ورود و خروج به بازار استفاده کرد. اگر در نقاط تریگر که همان مفهوم نقاط ورود به استراتژی آپر است اقدام به خرید و یا فروش سهم شود قطعا پیش بینی خوبی از آینده سهم به عمل آمده و این به معنای یک تصمیم درست و منطقی برای فعالیت در بورس خواهد بود. حال در ادامه چند نمونه از کاربردهای تریگر معامله کردن در استراتژی آپر را در ابزارهای مختلف بررسی میکنیم.
تریگر کندلی
تریگر کندلی به نقاط مقاومتی و حمایتی سهم بر میگردد؛ جاییکه در تحلیل تکنیکال از این نقاط به عنوان نقاطی مهم برای تصمیمگیری منطقی درباره ورود و یا خروج از بازار یاد میشود. زمانی که سهم در نقطه مقاومتی خود قرار دارد، تریگر کندلی بیان میکند که روند نزولی در پیش است بنابراین بهترین فرصت برای خروج از سهم خواهد بود. از طرفی دیگر زمانیکه سهم مورد نظر در تحلیل تکنیکال در نقطه حمایتی قرار میگیرد، تریگر کندلی پیش بینی کننده رونده صعودی سهم در آینده است.
تریگرهای شکستی
شرایطی را تصور کنید که تحلیل تکنیکال نشان از پایان روند نزولی یک سهم دارد یعنی زمانی که مدتی نمودار سهم در حال نزول بوده اما اکنون این نمودار شکسته شده است؛ در این زمان تریگر شکستی بیان میکند که فرصت بسیار مناسبی برای ورود به بازار است. در واقع در تریگر شکستی به دنبال لحظه شکست نمودار نزولی در تحلیل تکنیکال برای ورود به بازار به عنوان یک تصمیم منطقی خواهیم بود.
تریگر پولبکی
در تریگر پولبکی نسبت ریسک به بازده مد نظر قرار داده میشود یعنی فرصتی که در آن با پذیرش کمترین ریسک به دنبال بیشترین بازدهی هستیم که این شرایط معمولا در کف قیمتی رخ میدهد. در صورت عبور سهم از مقاومت قیمتی، امکان بازگشت آن به قیمت قبلی در معاملات آتی وجود دارد که در این حالت انتظار میرود سهم به حالت صعودی نزدیک شود بنابراین سیگنال تریگر صادر میشود که به این حالت بازگشت به قیمت قبلی، پولبک گفته میشود.
با مزایای استفاده از استراتژی آپر آشنا شوید
همانطور که گفتیم هر استراتژی در زمان و شرایط خاصی کارایی دارد و به دنبال آن یک سری مزایا را قطعا در پی خواهد داشت که در این میان استراتژی آپر نیز از این قاعده مستثنی نیست. مزایای این استراتژی عبارتند از:
- کاهش ریسک حاصل از معامله به پایین ترین مقدار ممکن
از آنجاییکه در استراتژی آپر اقدام به دریافت سیگنالهای منطقی خرید و یا فروش در بازار میشود، امکان ریسک بسیار کاهش پیدا میکند به طوریکه به دنبال کاهش ریسک معامله، امکان افزایش بازدهی سهم را نیز در پی دارد.
- افزایش سود
استراتژی آپر در واقع یک محدوده امنی را برای فعالیت در بازار مشخص میکند؛ در واقع با مشخص کردن سیگنالهای مثبت برای ورود به بازار احتمال افزایش سوددهی وجود خواهد داشت که از آن به عنوان یکی از مزایای مهم استراتژی آپر نام برده میشود.
- مشخص شدن خط روند سهم
استراتژی آپر به کمک روشهای مختلف تکنیکال، اقدام به تشخیص روند سهم میکند. تعیین این روند سهم به معاملهگر در تشخیص بهینه سهم بهمنظور نگهداری و یا خرید و فروش سهم کمک شایانی میکند.
برخی از محدودیتهای استراتژی آپر
- امکان وجود خطا
توجه داشته باشید که یکی از چالشهای پیش روی معاملهگران در استراتژی آپر این است که احتمال برابری نقطه تریگر ورود شما با نقطه تریگر خروج دیگری وجود دارد به همین دلیل گاهی امکان خطا در تعیین نقاط دقیق ورود و خروج به سهم وجود خواهد داشت که گاهی بهمنظور دریافت نتیجه بهتر لازم میشود که از چند اندیکاتور تحلیل استفاده گردد.
- عدم اطمینان از معاملات
همانطور که پیش از این نیز بیان کردیم، زمانیکه شکست روند نزولی اتفاق میافتد، به معنای احتمال روند صعودی در آینده است که بر اساس استراتژی آپر اقدام به ورود به بازار میشود اما گاهی این شکست در روند نزولی میتواند نتیجه شکل گیری الگوی دیگری باشد که در ادامه، مجددا روند نزولی را در پی دارد! بنابراین امکان عدم اطمینان در استراتژی آپر وجود دارد.
جمعبندی
بر اساس مطالب گفته شده، در استراتژی آپر شرط اصلی موفقیت، معامله کردن طبق مفهوم تریگر است که در این میان بر اساس ابزارهای مختلف تحلیل تکنیکال اقدام به دریافت سیگنالهای مثبت میشود؛ یعنی سیگنالهای منطقی که لحظه ورود و خروج از معامله را به تحلیلگر نشان میدهد. قطعا فراگیری استراتژی آپر بهمنظور کاهش ریسک و افزایش بازدهی در بازار سهام بسیار ارزشمند خواهد بود.