همانطور که میدانید تحلیل تکنیکال یکی از روشهای تحلیل بازار بورس است که در آن از تکنیکها و الگوهای مختلفی برای ارزیابی بازار استفاده میشود. یکی از الگوهای مورد استفاده در تحلیل تکنیکال، الگوی دو قله و دو دره (الگوی کف و سقف دو قلو) است که بیشتر برای شناسایی نواحی مهم حمایت و مقاومت استفاده میشود.
در واقع فروشندگانی که قصد خرید و فروش سهم را دارند، با نگاهی به الگوی دو قله و دو دره (الگوی m و w) میتوانند دید کلی از آینده بازار داشته باشند.
الگوی دو قله در تحلیل تکنیکال (double top) چیست؟
زمانی که نمودار قیمتی یک سهم را به شکل M (الگوی m در تکنیکال) میبینید، به این معنا است که قیمت سهم مورد نظر برای دو بار از یک مقدار مشخصی کمتر شده و اکنون خط حمایت را شکسته است. حتی یک تحلیلگر بازار بورس که به تازگی به این کار روی آورده است، با نگاهی مختصر به الگوی قیمتی این سهم میتواند بفهمد قیمت برای مدت زمانی در حال نزول است و باید در معاملات خود به این نکته توجه داشته باشد.
الگوی Double Top از دو قله متوالی تشکیل شده است که البته این دو قله گاهی هم اندازه بوده و نقطه اتصال آنها یک دره خواهد بود.
به عبارت دیگر، در یک افزایش قیمت، نمودار به سمت تشکیل قله پیش میرود و سپس در اثر روند نزولی، یک دره تشکیل شده و در نهایت روند صعوی بعدی به سمت تشکیل قله دوم پیش میرود. در نهایت دو قله هم اندازه با یک دره به همدیگر متصل میشوند و الگوی دو قله و دو دره ظاهر میشود.
نحوه معامله با الگوی دوقله
در الگوی دو قله با دو افت قیمتی مواجه میشوید یعنی جاییکه نمودار قیمت صعودی است و به یکباره با شکست قیمت، به حالت نزولی افت پیدا میکند. طبیعتا زمانی که تحلیلگر بداند که در چه نقطهای از نمودار قیمتی قرار دارد، میتواند بهترین فرصت را برای خرید و فروش سهام پیدا کند. به منظور کسب بیشترین سود از سهام میبایست پیش از شروع روند نزولی و دقیقا زمانی که قیمت در قله قرار دارد، اقدام به فروش کرد. از طرفی دیگر، خرید در دره قیمتی میتواند بهترین فرصت برای معاملهگران باشد چرا که قرار است با روند صعودی مناسبی روبهرو شوند.
الگوی دو دره (double bottom) چیست؟
در مقابل الگوی double bottom، الگوی دو دره را خواهیم داشت؛ جاییکه یک کف قیمتی مشخص برای 2 بار شکسته میشود و در اثر این شکست، 2 دره متوالی به وجود میآید تا الگویی شبیه به w (الگوی w در بورس) تشکیل شود. پس از دومین کف (دره) در این الگو، میتوان متوجه شد که قیمت سهام با یک روند صعودی بسیار مناسب روبهرو میشود. توجه داشته باشید که به وجود آمدن دو دره که با یک قله در میان خود به همدیگر متصل میشوند را میتوان نشانهای برای حفظ سرمایه خود در بازار دانست.
در واقع نمودار قیمتی دو دره به این معنا است که قرار است پس از افت دوم، یک روند صعودی را تجربه کنید پس در بهترین زمان برای کسب سود از سهم مورد نظر هستید.
نحوه معامله با الگوی دو دره
در الگوی دو دره، تحلیلگر با دو دره روبرو میشود که در هر کدام از آنها کف قیمتی شکسته شده و میتوان پیشبینی کرد که پس از آن با یک روند صعودی مواجه میشود، بنابراین بهترین فرصت برای خرید سهم، همان نقاط دره یا به عبارتی کف قیمتی خواهد بود.
لازم به ذکر است که عدم شناخت درست الگوی دو قله و دو دره ممکن است خسارتهایی را به دنبال داشته باشد؛ چرا که به طور مثال زمانی که در الگوی دو قله، قلهها درست تشخیص داده شود، معاملهگر به سراغ فروش سهم در قله میرود اما تصور کنید که اگر نقطه مورد نظر به اشتباه تشخیص داده شده باشد، چه اتفاقی میافتد؟
مقایسه الگوی سقف و کف دو قلو با سایر الگوها
در تحلیل تکنیکال شناخت الگوهای نموداری از اولین مفاهیمی میباشد که تحلیلگران تکنیکالی باید آن را به خوبی فرا بگیرند. الگوی دو قله و دو دره، نواحی حمایت و مقاومت مهمی را برای تحلیلگران مشخص میکند. معاملهگران میتوانند از اندیکاتور تشخیص قله و دره zig zag استفاده نمایند.
ترکیب این الگو با الگوهای دیگر نظیر الگوی سر و شانه، الگوی کنج، الگوی پرچم، الگوی مستطیل، الگوی کف و سقف سه قلو و... طبیعتا سیگنالهای قویتری را به معاملهگران تکنیکالی میدهد.
مقایسه این الگوها در تحلیل تکنیکال فاقد اهمیت است، چرا که هر الگو شرایط خاص خود را دارد و از اهمیت یکسانی برخوردار هستند.
تعیین حد ضرر و حد سود در الگوی دوقله
برای تشریح حد ضرر و حد سود بایستی در ابتدا با خط شکست و ارتفاع آشنا شوید:
- خط شکست: منظور از خط شکست در نمودار دو قله، خطی است که به صورت افقی بر روی دره و بین دو قله ترسیم میشود. توجه داشته باشید که در این نمودار زمانی که قیمت از خط شکست بگذرد، سیگنال معاملات صادر خواهد شد.
- ارتفاع: فراموش نکنید که دو قله موجود در الگوی دو قله الزاما در یک ارتفاع نیستند بلکه احتمال مشاهده قلههای غیر هم سطح نیز وجود دارد اما در هر صورت به خط عمودی که از بالاترین قله بر خط شکست رسم میشود، ارتفاع گفته میشود.
- منطقه سود و زیان: در نمودار دو قله، زمانی که قیمت سهام به خط شکست برسد و از آن عبور کند، قصد دارد که وارد یک فاز جدید صعودی شود به طوریکه روند صعودی جدید به اندازه ارتفاع موجود در نمودار، رشد خواهد کرد.
بنابراین حد سود به همان اندازه ارتفاع مشخص شده در نمودار دو قله تعریف میشود. حال ممکن است این سوال برای شما پیش بیاید که حد ضرر چگونه تعیین میشود؟ در پاسخ باید گفت که روند صعودی نمودار تا زمانی که کندلها به قله دوم برسند، ادامه خواهد یافت. بنابراین حد ضرر نمودار در بالاتر از قله دوم تعریف میشود.
تعیین حد ضرر و حد سود در نمودار دو دره
به منظور توضیح درباره تعیین حد ضرر و حد سود در نمودار Double Bottom نیز لازم است در ابتدا تعریفی از خط شکست و ارتفاع داشته باشیم و بعد به سراغ تعیین حد ضرر و حد سود برویم.
- خط شکست یا خط گردن: احتمال غیر هم سطح بودن درهها در این الگوی قیمتی وجود دارد. با در نظر داشتن این نکته، به خط افقی رسم شده بر روی قلهای که بین دو دره وجود دارد، خط شکست یا خط گردن گفته میشود. توجه داشته باشید زمانی که قیمت از خط شکست عبور کند، زمان معامله فرا میرسد.
- ارتفاع: با رسم خطی عمودی از دره که در پایینترین سطح قرار دارد به خط شکست در بالای نمودار, میتوان به ارتفاع H رسید.
- تعیین سود و زیان: بیشترین میزان سودی که ممکن است نصیب سرمایهگذار شود، به میزان ارتفاع بستگی دارد. از طرفی دیگر روند نزولی نمودار دو دره تا جایی ادامه پیدا میکند که نمودار از دره پایینتر عبور کند و وارد فاز صعودی شود؛ بنابراین حد ضرر کمتر از پاینترین دره میباشد.
جمعبندی
در بازار بورس، افرادی به موفقیت واقعی نزدیک میشوند که دانش و تخصص به روزی از تحلیلهای مختلف داشته باشند. الگوی کف و سقف دو قلو ( دو قله و دو دره) از جمله ابزارهای پر کاربرد در تحلیل تکنیکال است که در آن رسیدن کندلهای قیمتی به قلهها بیانگر شروع روند نزولی و در طرف مقابل دو دره بیانگر شروع روند صعودی هستند.
در صورت عدم تشخیص درست نقاط قله و دره، امکان بروز اشتباهات فاحش و ضررهای مالی وجود دارد. با تشخیص خط شکست، ارتفاع و همچنین حد سود و حد ضرر در الگوی دو قله و دو دره، میتوان سیگنالهای معاملاتی را برای ورود و خروج به موقع از بازار دریافت کرد. این همان چیزی است که یک معاملهگر از ابزاری مانند الگوهای قیمتی در تحلیل تکنیکال انتظار دارد.