logo

استراتژی معاملاتی کانسلیم در بورس

خانهآموزش بورستحلیل بنیادیاستراتژی معاملاتی کانسلیم در بورس

تحلیل کانسلیم (canslim) مخفف یک رویکرد تحلیلی سودآور در بازار بورس است . تحلیل کانسلیم توسط محققی به نام ویلیام اونیل بین سال های ۱۹۵۰ تا ۱۹۸۰ ابداع شد. اونیل که پایه‌گذار و رییس روزنامه ملی بازرگانی اینوسترز بیزنس دیلی بود رویکرد را ابداع کرد که ترکیبی از تحلیل تکنیکال، بنیادی و مباحث مالی رفتاری بود. وی نام این استراتژی معاملاتی را که سیستمی جامع و مناسب بود را کانسلیم نامید. در ادامه با ما همراه باشید تا در یکی دیگر از مقالات آموزشی کارگزاری بیدار به روش کانسلیم در بورس بپردازیم.

کانسلیم چیست؟

قبل بررسی کانسلیم باید بدانید که این عبارت، مخففی از ۷ کلمه انگلیسی می‌باشد. کانسلیم (CANSLIM) شامل عبارت درآمد های جاری ( C : current earnings )، درآمد‎های سالانه ( A : Annual earnings ) ، (محصول ، خدمت و یا مدیریت جدید N : New Product, service or management ) عرضه و تقاضا ( S : Supply and demand ) ، رهبر یا پیرو ( L : Leader or laggard ) ، نهاد پشتیبان یا حامی ( I : Institutional sponsorship ) و جهت بازار ( M : Market Direction ) می‌باشد. 

آنچه کانسلیم را از دیگر استراتژی‌های معاملاتی در بورس جدا می‌کند این است که تحلیل کانسلیم نه تنها تحلیل تکنیکال، بلکه به تحلیل بنیادی یا فاندامنتال را نیز شامل می‌شود. با اعمال تحلیل کانسلیم، می‌توان آن دسته از سهم‌ها و صنعت‌هایی که پتانسیل رشد خوبی دارند را شناسایی کرد و حتی در بازار نوسانی، سود خوبی کسب کرد. نکته‌ی قابل توجه این است که هرچه بازار بورس نوسانات شدیدتری را تجربه کند، تحلیل‌های کانسلیم قابل اعتمادتر می‌شوند. 

چرا که مهم‌ترین استفاده تحلیلگران از استراتژی و تحلیل کانسلیم، تشخیص روند حرکتی بازار و سهام در کوتاه مدت است. برای درک بهتر و دقیق‌تر نحوه‌ عملکرد تحلیل تحلیل کانسلیم، باید به ۷ بخش اصلی تشکیل دهنده‎‌ی این استراتژی بپردازیم.

درآمدهای فصلی جاری (Current quarter earnings)

اولین مولفه در کانسلیم به درآمدهای فصلی جاری شرکت‌ها اختصاص دارد. با بررسی درآمد به ازای هر سهم که به اختصار EPS نام دارد، می‌توانید درآمدهای فصلی جاری را به خوبی رصد کنیم. در بازار بورس ایران سامانه کدال، مرجعی برای ثبت و انتشار گزارش‌های ماهانه و فصلی است. برای ورود به جززیات بیشتر در این بخش بهتر است که سود یک فصل را با زمان مشابه در سال‌های قبل مقایسه کنیم. 

برای مثال منطقی‌ترین حالت آن است که گزارش سه‌ماهه‌ی تابستان سال ۱۴۰۱ را با گزارشات مربوط به سه ماهه تابستان ۱۴۰۰ مقایسه کنیم. با مشخص شدن میزان سودده بودن شرکت‌ها، می‌توان از روند صعودی یا نزولی آن‌ها مطلع گردید. 

در این بین توجه داشته باشید که ممکن است افزایش قیمت مواد اولیه بر کاهش میزان سود تقسیمی به اضای هر سهم، تاثیر بگذارد. برای مثال با وجود اینکه اطلاعات منتشر شده از افزایش فروش خبر می‌دهند، با این حال ممکن است به علت افزایش قیمت مواد اولیه، شاهد کاهش سودآوری باشیم. پس صرفا به اخبار منتشر شده اکتفا نکنید.

درآمدهای سالانه (Annual Earning)

موضوع درآمدهای سالیانه در تحلیل کانسلیم به سوددهی و خروجی بلندمدت شرکت مربوط می‌باشد. برای مثال اگر یک شرکت فعال در بازار بورس، ۵ سال سودآوری خوبی داشته باشد اما در سال ششم با توجه با اتفاقاتی خاص، نتواند سود خوبی از فروش محصولات یا خدمات کسب کند، نمیتوان عملکرد آن شرکت را بد یا نامناسب تلقی کرد. 

در سمت مقابل اگر شرکتی بعد از سال‌ها نوسان در مقدار درآمدهای سالیانه، در سال جاری به درآمدی بیشتر از سال‌های گذشته دست یافت، این اتفاق در تحلیل کانسلیم به معنی مثبت بودن عملکرد مالی شرکت نیست. ادامه دار بودن سود حاصل از درآمد، موضوع مهمی در تحلیل کانسلیم است و رشد سود سالانه در کنار سود فصلی از جمله مهم‌ترین فاکتورهایی هستند که اعتماد ما را درباره‌ی سودده بودن شرکت جلب می‌کند.

محصول، خدمات یا مدیریت جدید (New Product or Service)

مولفه سوم استراتژی کانسلیم، خدمات یا محصولات جدید است. بررسی مدیریت و پیشرفت‌های نوین شرکت‌ها در این بخش انجام می‌شود. ابداع کننده روش معاملاتی کانسلیم معتقد است که اگر هدف شرکتی، بهبود شرایط مالی و ارزش بخشیدن به سهامش باشد، باید محصول یا خدمتی جدید و به روز ارائه کند. دقت داشته باشید که استفاده از فناوری‌های جدید و آپدیت در هر حوزه‌ای می‌تواند امری مثبت در رشد شرکت داشته باشد.

عرضه و تقاضا (Supply and Demand)

در استراتژی CANSLIM مفهوم عرضه و تقاضا از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است. در استراتژی CANSLIM عرضه و تقاضا از جهت تعیین و کشف قیمت بسیار موثر است. با بررسی عرضه و تقاضا می‌توانید سهام بهتری را انتخاب کنید. 

تحلیل کانسیم در بخش عرضه و تقاضا بر این استدلال تکیه می‌زند که هرچه تعداد برگه سهم یک شرکت فعال در بازار بورس بیشتر باشد، برای افزایش قیمت آن، للازم است تفاضای زیادی در سهم به وجود آید. این در حالی است که اگر تعداد برگه سهم آن نماد، عدد کم‌تری باشد، با تقاضای نه چندان زیاد هم قیمت سهم می‌تواند افزایش یابد. 

به همین دلیل تحلیل کانسیم به ما هشدار می‌دهد که قبل از ورود به سهم، عرضه و تقاضای سهم و تعداد برگ سهم‌های آن شرکت را به دقت مورد بررسی قرار دهیم. پایین بودن میزان سهام شناور یک نماد از جمله فاکتورهایی است که موجب عرضه و تقاضای بهتری در سهم می‌شود.

پیشرو یا پیرو (Leader or Laggard)

پنجمین فاکتور مهم که در تحلیل کانسلیم باید به آن بپردازیم، پیشرو یا پیرو بودن آن نماد یا صنعت است. مشخص است که سرمایه گذاری در سهمی که در کل بازار یا حتی در صنعت خود پیشرو است، احتمال سوددهی را افزایش می‌دهد و این امری منطقی است. 

نمادهایی که در صنعت خود نقش لیدر و پیشرو را دارند، معمولا زودتر از رقبای خود حرکت می‌کنند و این اتفاق از منظر استراتژی معاملاتی کانسلیم از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است.

نهاد پیشتیبان یا حامی (Institutional Sponsorship)

وجود نهاد پیشتیبان یا حامی در یک شرکت فعال در بازار بورس مانع از کاهش غیرمنتظره قیمت سهم می‌شود. در مواقع بحرانی که شرکت نیاز به تقاضای سهم دارد، این نهاد پیشتیبان یا حامی هستند که در نقش حمایت‌گر ظاهر می‌شوند و از سقوط قیمت سهم جلوگیری می‌کنند. استراتژی معاملاتی کانسلیم بر این باور است که حضور ۳ تا ۱۰ مالک نهادی در هر شرکت می‌تواند اثر بسیار چشم‌گیری روی عملکرد آن داشته باشد. 

صندوق های سرمایه گذاری، صندوق پس انداز بازنشستگی، شرکت های بیمه، مشاوران سرمایه گذاری، صندوق پوشش ریسک، اداره های امانی بانک ها، موسسات دولتی و آموزشی از جمله نهاد‌های حامی هستند که در بازار بورس ایران فعالیت دارند.

جهت بازار (Market Direction)

اخرین فاکتور تحلیل کانسلیم جهت بازار است. اخرین مولفه‌ی استراتژی کانسلیم از اهمیت بسیار بالاتری نسبت به سایر فاکتورهای بررسی شده دارد. فرض کنید شما با رعایت 6 مولفه قبلی، یک نماد جذاب و پرپتانسیل را انتخاب کرده‌اید و می‌خواهید در آن نماد سرمایه‌گذاری کنید. 

با وجود چنین شرایطی اگر جهت حرکتی بازار را به درستی تشخیص نداده باشید، ممکن است برخلاف تمام تجزیه و تحلیل‌هایتان از افت قیمت سهم ضرر کنید و سرمایه‌تان را از دست بدهید. این استراتژی بر این باور است که حرکت در خلاف جهت بازار، اقدامی پرریسک است.

معایب استراتژی کانسلیم (CANSLIM)

از استراتژی کانسلیم در هر بازار و هر شرایطی نمی‌توان استفاده کرد. تحلیل کانسلیم اغلب در بازارهای صعودی و نوسانی مورد استفاده قرار می‌گیرد. اگر جهت کلی بازار تغییر کند و سرمایه گذاران نهادی، سیاست و استراتژی مالی خود ار تغییر دهند، ممکن است نمادی که با این استراتژی خریداری کرده‌اید، سریع‌تر از سایر سهم‌های بازار به این اتفاق واکنش نشان دهند و با افت قیمتی مواجه شوند. از این‌رو استراتژی کانسلیم (CANSLIM) برای افراد باتجربه‌ای که سبدی با ریسک بالادارند، مناسب‌تر است.

استفاده از روش تحلیلی کانسلیم در بورس ایران

بازارهای مالی باهم تفاوت‌هایی دارند و این تفاوت‌ها در بکارگیری روش‌های تحلیلی تاثیر می‌گذارند. مشخص است که تجزیه و تحلیل سهام به روش کانسلیم، در بازار بورس ایران دارای شرایط و الزامات خاصی است. در ادامه نکات مهم و تاثیرگذار که شما به عنوان تحلیلگر روش کانسلیم باید به آن دقت داشته باشید را لیست کرده‌ایم:

  • بررسی سودآوری: یکی از مولفه های استراتژی کانسلیم بررسی روند سودآوری شرکت است که می‌توانیم از گزارش سه‌ماهه‌ی شرکت‌ها آن را استخراج کنیم.
  • نرخ رشد: سهام با رشد بالا که در یک سال توانسته‌اند افزایش درآمد داشته باشند و در این مسیر استمرار داشته باشند گزینه‌های خوبی به شمار می‌روند.
  • روند فروش: مقایسه میزان فروش در بازه زمانی مشابه سال گذشته می‌تواند شما را با اطلاعات مهمی روبرو کند. دقت کنید که افزایش فروش باید با افزایش درآمد همراه باشد.
  • محصولات و خدمات شرکت: تغییر در محصولات اساسی شرکت‌ها عامل مهمی است که می‌تواند سهام را با رشد قیمت مواجه کند. تنوع پایین محصولات یا وابستگی شرکت به یک محصول با ریسک بالایی همراه است.
  • عملکرد سهاداران: تجزیه و تحلیل رفتار سهامداران شرکت در فواصل زمانی مختلف بسیار مهم است. با این تجزیه و تحلیل می‌توانید بفهمید مواقعی که قیمت سهم کم شده است آیا سهامداران هم دست به فروش زده‌اند یا از سهم‌شان حمایت کرده‌اند. رفتار سهامدار می‌تواند روی قیمت سهم اثر فراوانی بگذارد.
  • همبستگی سهم با شاخص کل: با مقایسه رفتار سهم و رفتار شاخص کل در بازه‌های زمانی مشخص می‌توانید به ارتباط میان این دو پی ببرید.

 جمع‌بندی

در این مقاله به یکی از استراتژی معاملاتی کارآمد به نام استراتژی کانسلیم (canslim) پرداختیم که طی ۷ مرحله به شما در پیدا کردن سهام سودده کمک می‌کند. ویلیام اونیل این استراتژی را ابداع کرده است. درآمد سه‌ماهه‌ی جاری، درآمد سالانه، خدمات یا محصولات جدید، عرضه و تقاضا، پیشرو یا پیرو بودن سهام، سرمایه‌گذاران نهادی و جهت بازار، هفت فاکتور این روش تحلیلی هستند که در حقیقت مانند نقشه‌ی راه، شما را در یافتن مسیر سرمایه‌گذاریتان کمک می‌کند

بنردسته بندی:تحلیل بنیادی

نظر خود را با دیگران به اشتراک بگذارید

نظرات کاربران

نظر