logo

سود تقسیمی سهام (DPS) چیست؟ + نحوه دریافت سود تقسیمی بورس

خانهآموزش بورستحلیل بنیادیسود تقسیمی سهام (DPS) چیست؟ + نحوه دریافت سود تقسیمی بورس

سود تقسیمی DPS و سود هر سهم EPS با یکدیگر متفاوت هستند. بسیاری سوال دارند که سود نقدی تقسیمی چیست و چگونه محاسبه می‌شود که در این مقاله به این موضوع خواهیم پرداخت. با ما همراه باشید.

سود تقسیمی DPS چیست؟

سود تقسیمی هر سهم، تقسیم بخشی از سود شرکت به گروهی از سهامداران است که توسط هیئت‌مدیره شرکت تعیین می‌شود.

به عبارتی سود سهام، سود پرداختی است که توسط شرکت‌ها به‌عنوان پاداش به سرمایه‌گذاران برای قراردادن پول خود در سرمایه‌گذاری می‌پردازند و معمولاً از سود خالص شرکت ناشی می‌شود.

در حالی که قسمت اعظم سود به عنوان سود باقی‌مانده در شرکت نگهداری می‌شود که نشان دهنده پولی است که برای فعالیت‌های تجاری در حال انجام و در آینده شرکت استفاده خواهد شد. باقی‌مانده می‌تواند به‌ عنوان سود سهام به سهامداران اختصاص یابد.

در بعضی مواقع، حتی اگر سود مناسبی کسب نکنند، ممکن است شرکت‌ها سود سهام را پرداخت کنند. آنها ممکن است این کار را انجام دهند تا سابقه ثابت پرداخت‌های منظم سود سهام شرکت را حفظ کنند.

هیئت‌مدیره می‌تواند سود سهام را در بازه‌های زمانی مختلف و نرخ بازدهی مختلف صادر کند. سود نقدی سهام شرکت‌ها سالانه و بعد از برگزاری مجمع پرداخت می‌شود و در صورتی که شرکت زیان ده باشد یا طرح‌هایی در حال اجرا داشته باشد احتمال دارد سود تقسیم نشود.

شرکت‌های پرداخت سود سهام

شرکت‌های بزرگ‌تر اغلب با سود قابل‌ پیش‌بینی بهترین پرداخت‌کنندگان سود هستند. این شرکت‌ها تمایل دارند که به طور منظم سود سهام تقسیم کنند، زیرا آنها به دنبال به حداکثر رساندن سرمایه سهامداران غیر از راه رشد طبیعی سهم هستند.

چرا شرکت‌ها سود سهام پرداخت می‌کنند؟

شرکت‌ها به دلایل مختلف سود سهام پرداخت می‌کنند. این دلایل می‌تواند پیامدها و تفسیرهای مختلفی برای سرمایه‌گذاران داشته باشد.

سهامداران می‌توانند به ‌عنوان پاداش اعتماد به یک شرکت، انتظار سود سهام را داشته باشند. پرداخت سود سهام در یک شرکت مثبت است و به حفظ اعتماد سرمایه‌گذاران کمک می‌کند. همچنین سود سهام توسط سهامداران ترجیح داده می‌شود زیرا در بسیاری از کشورها به‌عنوان درآمد بدون مالیات برای افراد تلقی می‌شود.

اعلامیه سود سهام با ارزش بالا می‌تواند نشان دهد که شرکت عملکرد خوبی داشته و سود خوبی کسب کرده است؛ اما همچنین می‌تواند نشان دهد که این شرکت پروژه‌های مناسبی برای تولید بازده بهتر در آینده ندارد. بنابراین، به‌ جای سرمایه‌گذاری مجدد در رشد، از پول نقد خود برای پرداخت سهامداران استفاده می‌کند.

اگر شرکتی سابقه طولانی در پرداخت سود سهام داشته باشد، کاهش مبلغ سود سهام یا حذف آن ممکن است به سرمایه‌گذاران نشان دهد که شرکت با مشکل روبرو است.

کاهش در مبلغ سود سهام و یا تصمیم‌گیری در مورد پرداخت سود سهام ممکن است لزوماً به خبرهای بد در مورد یک شرکت تبدیل نشود. ممکن است با توجه ‌به منابع مالی و عملیاتی آن، مدیریت شرکت برنامه‌ریزی بهتری برای سرمایه‌گذاری پول داشته باشد. به‌عنوان‌مثال، مدیریت یک شرکت ممکن است تصمیم بگیرد به‌جای پرداخت سود ناچیز، در یک پروژه با بازده بالا سرمایه‌گذاری کند که توانایی افزایش بازده سهامداران را در بلندمدت دارد،

dps-1.jpg

تاریخ‌های مهم سود سهام

پرداخت سود سهام از ترتیب زمانی وقایع پیروی می‌کند و تاریخ‌های مربوطه برای تعیین سهامداران واجد شرایط دریافت سود مهم هستند.

سهامداران صاحب سهام در صورتی مشمول دریافت سود خواهند شد که پیش از برگزاری مجمع، سهامدار شرکت باشند. حتی اگر یک روز یا یک ساعت پیش از بسته شدن سهم برای برگزاری مجمع اقدام به خرید کرده باشند.

تاریخ اعلامیه: سود سهام در تاریخ اعلامیه توسط مدیریت شرکت اعلام می‌شود و قبل از پرداخت به سهامداران باید آنها را تصویب کنند.

تاریخ سود سهام سابق: به تاریخی که شرایط واگذاری سود سهام منقضی می‌شود، تاریخ سود سهام سابق گفته می‌شود. سهامدارانی که سهم را بعد از برگزاری مجمع خریداری می‌کنند، به دلیل خرید سهام در تاریخ انقضا یا پس از آن، شرایط دریافت سود را نخواهند داشت.

تاریخ ثبت: تاریخ ثبت، تاریخ انقضا است که توسط شرکت تعیین شده است تا سهامداران واجد شرایط دریافت سود یا توزیع باشند.

تاریخ پرداخت: شرکت پرداخت سود سهام را در تاریخ پرداخت صادر می‌کند، این زمانی است که پول به‌حساب سرمایه‌گذاران واریز می‌شود.

مهلت قانونی سود تقسیمی هر سهم

مهلت قانونی پرداخت سود سهام طبق قانون تجارت حداکثر 8 ماه پس از تاریخ تصویب در مجمع است و شرکت‌ها موظف به پرداخت آن هستند.

برخی از شرکت‌ها چند روز پس از برگزاری مجمع اقدام به پرداخت سود تقسیمی می‌کنند، اما متأسفانه برخی شرکت‌ها بعد از اتمام مهلت قانونی پرداخت سود سهام نیز اقدامی بابت پرداخت انجام نمی‌دهند.

روش مشاهده میزان سود نقدی شرکت‌ها

برای آنکه متوجه نحوه دریافت سود سهام و اینکه آیا شرکت در مجمع تقسیم سود سهام حضور داشته یا خیر، ابتدا وارد سایت کدال به نشانی www.codal.ir شوید، از قسمت جست‌وجوی اطلاعیه نماد سهم موردنظر را جست‌وجو کنید.

سپس از قسمت نوع اطلاعیه‌ها، «زمان‌بندی پرداخت سود» را انتخاب نمایید. در نهایت روی جست‌وجو کلیک کنید تا اطلاعیه پرداخت سود سهم برای شما نمایش داده شود. توجه داشته باشید که فرمت فایل موردنظر به‌صورت pdf و عکس قابل دریافت می‌باشد.

در تصویر فوق نحوه اطلاع از زمان‌بندی سود تقسیمی شستا برای هر سهم را مشاهده نمایید.

ax391.JPG

جهت اطلاع از میزان سود نقدی تقسیمی شرکت می‌توانید از قسمت نوع اطلاعیه، «خلاصه تصمیمات مجمع‌عمومی عادی سالیانه» را انتخاب نمایید و بعد از انتخاب گزینه جست‌وجو اطلاعیه‌های پرداخت سود سال‌های گذشته سهم نیز قابل‌ مشاهده می‌باشد.

روش دوم جهت اطلاع از میزان تقسیم سود سهام شرکت، مراجعه به سایت tsetmc.comمی‌باشد. پس از جست و جوی نماد، در قسمت DPS می توان سود نقدی هر سهم را مشاهده کرد.

روش دیگر جهت اطلاع از میزان سود نقدی تعلق‌گرفته به سهام‌دار، تماس با امور سهام شرکت است. شماره امور سهام شرکت را با جست‌و‌جو در گوگل می‌توانید بدست آورید. از این طریق می‌توانید از مقدار سود و نحوه دریافت سود تقسیمی مطلع شوید.

چگونه سود مجمع را دریافت کنیم؟

پس از آنکه از میزان سود تقسیمی شرکت آگاه شدید می‌توانید برای اطلاع از فرایند نحوه دریافت سود سهام خود از اطلاعیه «زمان بندی پرداخت سود» در کدال استفاده کنید. فرایند پرداخت سود سهام به طور کامل در اطلاعیه‌ها توضیح داده شده است.

بطور کلی به سه طریق امکان دریافت سود سهام پس از تعیین تاریخ و مهلت قانونی پرداخت سود سهام امکان‌پذیر است.

1- واریز سود سهام به‌حساب بانکی سهام‌دار

برخی از شرکت‌ها برای واریز سود سهام سالانه، به‌حساب بانکی سهام‌دار نیاز دارند. در این صورت سهام‌دار باید شماره‌حساب بانکی خود را در سایت شرکت وارد کند یا از طریق فکس، ایمیل و یا پست اطلاعات خود را به امور سهامداران شرکت اطلاع دهد. درصورتی‌که در بانک مشخص شده حسابی نداشته باشد، جهت افتتاح حساب باید اقدام نماید.

2- مراجعه حضوری به بانک

در این روش شرکت با یکی از بانک‌ها قراردادی می‌بندد که امکان دریافت سود سهام تنها از طریق همان بانک امکان‌پذیر باشد. در این صورت باید در تاریخ معین شده طبق اطلاعیه با داشتن کارت ملی و کپی آن و کد معاملاتی خود، جهت دریافت سود سهم به یکی از شعب بانک مشخص شده مراجعه نمایید.

در صورتی ‌که سهامداران بعد از گذشت 10 سال از تاریخ پرداخت سود، برای دریافت سود نقدی به بانک مراجعه نکند، سود نقدی تعلق‌گرفته به آن‌ها به‌حساب خزانه دولت منتقل خواهد شد.

3- پرداخت سود از طریق سامانه سجام

به دلیل آنکه ممکن است همه سهامداران در بانک مشخص شده حساب بانکی نداشته باشند، سامانه سجام بدون نیاز به مراجعه حضوری به بانک امکان دریافت سود را فراهم کرده است.

با ثبت‌نام در سامانه سجام و با معرفی شماره‌حساب و شبای بانک خود، امکان پرداخت سود سهام شرکت‌ها به‌حساب بانکی معرفی شده فراهم می‌گردد.

تأثیر سود سهام بر قیمت سهام

از آنجا که سود سهام غیرقابل ‌برگشت است، پرداخت‌های آنها معمولاً منجر به خروج پول از حساب و کتاب شرکت برای همیشه می‌شود؛ بنابراین، پرداخت سود سهام بر قیمت سهام تأثیر می‌گذارد.

جمع‌بندی

سود نقدی سهام سود حاصل از عملکرد شرکت‌ها می‌باشد و درصورتی‌که شرکت سودده باشد به‌صورت سالانه بین سهامداران سود نقدی تقسیم می‌شود که حاصل تقسیم سود سهام (EPS) بر تعداد سهام شرکت است.

سود نقدی مجامع به سهامدارانی تعلق می‌گیرد که پیش از برگزاری مجمع، سهام‌دار باشند، حتی اگر یک ساعت پیش از بسته شدن سهم، خرید خود را انجام داده باشد. در صورتی که سهم بعد از برگزاری مجمع به فروش برسد هم سود سهام شرکت تعلق می‌گیرد.

جهت اطلاع از مقدار و نحوه پرداخت آن به سامانه کدال می‌توانید مراجعه کنید و یا با امور سهام شرکت تماس بگیرید.

عناوین مرتبط

سود تقسیمی چیست؟

سود نقدی سهام، سود حاصل از عملکرد شرکت‌ها می‌باشد و درصورتی‌که شرکت سودده باشد به‌صورت سالانه بین سهامداران سود نقدی تقسیم می‌شود. سود تقسیمی از حاصل تقسیم سود سهام بر تعداد سهام شرکت بدست می‌آید.

آخرین سود تقسیمی در بورس چیست؟

جهت مشاهده آخرین سود تقسیمی در بورس به سایت کدال مراجعه کنید. در این سایت سود تقسیمی هر سهم به تفکیک آورده شده است.

بنردسته بندی:تحلیل بنیادی

نظر خود را با دیگران به اشتراک بگذارید

نظرات کاربران

نظر